Затвердили платні послуги у франківських лікарнях та поліклініках

Здоров'я, Новини

На сьогоднішньому виконкомі одноголосно підтримали запровадження платних послуг у комунальних медичних закладах Івано-Франківська.

Платні послуги у лікарнях та поліклініках Франківська починають діяти від початку 2020 року.

Обґрунтувала необхідність такого кроку начальниця управління охорони здоров’я міста Марія Бойко. Вона пояснила, що на цей час державна медична субвенція покриває тільки частину видатків на медицину міста. Решту компенсували з міського бюджету.

“В багатьох містах та районах є великі переліки платних послуг. І ми також дивилися, що на сьогоднішній день медична субвенція покриває нам тільки 60% тих коштів, які потрібні для існування закладів охорони здоров’я. Тому ми змушені мати ці платні послуги”, – уточнила Бойко.

Марія Бойко нагадала, що дозвіл на медичне обслуговування, яке може здійснюватися за плату, наданий постановою Кабміну №1138 у 1999 році. Відтак медзаклади Франківська провели розрахунки та подали на затвердження перелік платних послуг, які мають намір запровадити. Йдеться про некомерційні медичні комунальні підприємства – поліклінічні, лабораторно-поліклінічні заклади та стаціонари.

“Сьогодні визначений перелік гарантованих державою безоплатних медичних послуг, – зазначила головна лікарка Франківська. – Це екстрена медична допомога, первинна допомога і частково вторинна, медична допомога дітям до 16 років, меддопомога вагітним і породіллям, а також стоматологічна допомога – якщо вона ургентна. Тобто невідкладна. Законодавець чітко прописав, що тільки ті послуги, які йдуть у “гарантованому пакеті”, будуть пацієнтам надаватися безкоштовно. Всі інші види медичної допомоги, на які не поширюються державні гарантії, будуть фінансуватися з інших джерел. В тому числі як платні медичні послуги”.

Цієї аргументації членам виконкому виявилося досить, і вони одноголосно підняли руки “за” затвердження переліків платних послуг у медзакладах міста.

Таким чином, платні послуги затверджені у Першій міській клінічній лікарні, Дитячій міській клінічній лікарні, Міському перинатальному центрі, у Центрі первинної клініко-діагностичної допомоги та в Центральній міській клінічній лікарні. На сьогодні немає платних послуг в одному підприємстві – у Центрі первинної меддопомоги, який надаватиме первинну допомогу населенню сіл, що приєднуються. Така допомога на державному рівні визначена безкоштовною.

Кожен заклад у Франквську має свій перелік і свою вартість платних послуг, виходячи з того, яке обладнання використовує і які послуги може надати”, – пояснила журналістам після виконкому Марія Бойко.

За її словами, до визначення переліку та вартості платних медпослуг підходили дуже ретельно і виважено. Перш за все врахували важливі для медиків складові. Так, врахована заробітна плата лікарів, медичного персоналу, іншого немедичного персоналу, який задіяний у наданні послуги. Також у вартість закладені медикаменти та інші витратні матеріали. Враховані загальні витрати, які несе заклад в процесі своєї діяльності. Плюс відсоток амортизації.

“Це зроблено дуже диференційовано, – стверджує Марія Бойко. – Наприклад, якщо це послуга УЗД, то береться якийсь відсоток зношування апаратів, так само якщо йде мова про рентген-послуги. Це все дуже детально прораховано, ми не виходили з якогось усередненого розрахунку”.

Марія Бойко також перерахувала випадки, коли пацієнту належить безкоштована медична допомога.

Якщо підписана декларація з сімейним лікарем, то пакет послуг, який він має надавати: обстеження, скерування на лікування, призначення діагностики тощо, – буде безкоштовним. Але тільки в тому об’ємі, що його затвердить держава. Понад це – платні послуги.

Якщо пацієнт буде звертатися і потребуватиме ургентної невідкладної медичної допомоги, то вона також буде безкоштовною, говорить Бойко.

Якщо пацієнт – дитина до 16 років і потребуватиме бути покладеним в стаціонар за направленням лікаря-педіатра чи сімейного лікаря, це також буде відбуватися безкоштовно.

“Але якщо собі хтось вирішить, що йому потрібно пройти МРТ, ну бо я так хочу, чи КТ, чи якесь інше високовартісне обстеження без направлення і без сімейного лікаря, то це вже буде здійснюватися за плату – пацієнт буде оплачувати таку послугу”, – розтлумачує начальниця управління охорони здоров’я.

Марія Бойко нагадала, що з травня 2018 року діє рішення виконкому про те, що всі розрахунки пацієнтів у медзакладах міста йдуть тільки через електронні термінали, тобто виключно безготівкові.

Для платних послуг медзаклади відкриють спеціальні рахунки в банках, куди пацієнти будуть перераховувати гроші.

“Якщо пацієнта будуть просити перерахувати гроші у фонд розвитку якоїсь лікарні чи поліклініки, то це є неправильно і цього робити не можна. Тому що фонд при лікарні – це є приватна власність, і таким чином люди оплачують комусь щось, але не свою медичну послугу. Кошти, які пацієнт має заплатити за платну медичну послугу, мають іти тільки на спеціальний рахунок – прошу пацієнтів не перераховувати гроші ні в які фонди”, – наголосила Марія Бойко.

Кошти, акумульовані на рахунках за платні послуги, не будуть використосуватися ні на яку іншу діяльність, окрім як на розвиток підприємств, на стимулювання докторів і медсестер, на придбання дрібної апаратури, зазначила головна лікарка міста.

Дізнатися рахунки та перелік платних послуг та їхню вартість мешканці Франківська зможуть на стендах в лікувальних закладах.

“Це має бути прозоро. Також заклади мають публікувати, куди витрачають зібрані кошти. Це наша вимога”, – додала Бойко.

Начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківська пояснила, чому процедуру затвердження переліку платних послуг і їхньої вартості не виносили на розгляд сесії міської ради. “Пішли за іншою процедурою – за процедурою громадського обговорення”, – сказала вона.

Так, 20 листопада запровадження переліку платних послуг було винесене на громадське обговорення – інформацію про це подали в комунальній газеті. Впродовж місяця в управлінні приймали зауваження і пропозиції – таких не надійшло. 20 грудня провели громадські обговорення – була одна пропозиція, її виконали. Відтак подали перелік платних послуг на затвердження виконкому.

На сесію мають намір винести Положення про формування тарифів на платні медичні послуги.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.