Що буде, якщо їсти після 18.00?

Здоров'я, Новини

Чому їсти після 18.00 дозволяється? Якщо ви прагнете скинути зайві кілограми, слід тримати під контролем час трапези і компоненти раціону.

Хороша новина: коли ви вечеряєте, жир не відкладається. Але, якщо ви перебуваєте на дієті, не варто робити між трапезами розрив більше десяти годин, інформує Голос.if.ua . Детальнішу інформацію можна отримати в даній статті.

Чи можна їсти після шостої години вечора?

Організм робить з їжі запас, з метою економії енергії. У процесі наступного прийому їжі викид гормонів змусить людину з’їсти більше, ніж це насправді необхідно. Як тоді можна схуднути?

Обмін речовин в процесі сну сповільнюється, але не зупиняється. Їжа в шлунку продовжує перетравлюватися. Одночасно фізична активність знижується (у вечірні години). Організм не використовуватиме обсяг енергії після прийняття великої порції їжі. Висновок такий: неважливо, в якій годині людина повечеряє – до 18.00 або після. Якщо вона недостатньо харчується і мало рухається протягом дня, схуднути не вийде.

Що необхідно робити, щоб схуднути

У період схуднення важливо підтримувати енергобаланс. Енерговитрати повинні перевищувати число спожитих калорій. Якщо протягом дня людина малоактивна фізично, доцільно споживати значну частку раціону в першій половині доби.

Якщо не хочете набирати вагу, слід вечеряти за 3-4 години перед тим, як лягати спати. А за 1-1,5 години допустимо влаштувати невеликий перекус, коли можна з’їсти легкозасвоювану їжу в малому обсязі.

Не рекомендується рясно вечеряти перед сном. Організму потрібно переробити їжу, що надійшла в шлунок, в енергію, яку вам нікуди буде витрачати. І ризик накопичення зайвих кілограмів зросте.

Після 18.00 години краще вживати нежирну білкову їжу і клітковину. Білки і клітковина активують обмін речовин і спалюють жири. А організм не втрачає воду і м’язову масу.

Коли людина веде пасивний (сидячий) спосіб життя, звичайна дієта не матиме ніякого ефекту. Для грамотного схуднення потрібно збалансовано харчуватися і практикувати фізичні навантаження. При заняттях спортом тіло спалює запаси жиру як джерело енергії. Навантаження сприяють нарощуванню м’язової маси, яка допомагає витрачати більшу кількість калорій в стані спокою.

Що дозволено їсти після 18.00

Щоб не набирати небажану вагу, необхідно споживати стільки калорій, щоб їх кількість не перевищувала середньостатистичну добову норму. Дане число варіюється в межах 1500-2500 кал. З цього числа близько 20-30% повинні випадати на вечерю.

За 3-4 години перед сном

Склад вечірнього меню – питання серйозне. За 3-4 години перед сном доцільно з’їсти їжу, яка швидко перетравиться, допоможе відновитися після трудового дня і поповнити запас рідини в організмі.

На вечерю слід вибирати страви і продукти з високою концентрацією білків і вуглеводів. Їжа такого роду дарує відчуття ситості і швидко перетравлюється.

Білки сприяють підтримці і збільшенню м’язової маси, насичують кров амінокислотами. Вуглеводи синтезують інсулін і накопичують глікоген в м’язах і печінці. Глікоген надсилає сигнали про насиченість в головний мозок, і людині не захочеться об’їдатися.

Повністю відмовлятися від жирів не потрібно. Жири беруть участь у засвоєнні вітамінів і мікроелементів.

Страви, які будуть оптимальними для вечері:

  • салат з овочів;
  • омлет з яєчних білків;
  • фрукти;
  • нежирний сир;
  • курка, індичка або інше пісне м’ясо;
  • риба та морепродукти.

За 1-1,5 години перед сном

Доцільно зупинити вибір на нежирній, легкій і низькокалорійній їжі. Але страва повинна бути вам до смаку і давати відчуття ситості.

Для чого необхідний пізній перекус:

  • угамування голоду перед сном;
  • допомога, якщо хочете швидко заснути;
  • активізація метаболізму.

Класичним варіантом подібного перекусу буде нежирний йогурт або кефір з висівками. Зазначені продукти не дозволять набрати вагу. Перекус підтримає в організмі потрібний рівень глюкози і інших поживних речовин.

Продукти, допустимі для перекусу перед сном:

  • молочні та кисломолочні продукти;
  • овочі;
  • ягоди;
  • сік, зелений чай і напої, що містять малу кількість калорій.

Класична вечеря

Вечеря повинна підпорядковується так званому «правилу тарілки». Необхідно умовно поділити тарілку на 4 частини: одна – гарнір, друга – овочі, третя – білкові продукти, четверта – фрукти. Якщо дотримуватися зазначеного правила, організм отримає всі необхідні йому поживні речовини.

Зразок класичної дієтичної вечері:

  • гречана каша;
  • нежирне відварене м’ясо птиці;
  • салат з овочів;
  • яблуко;
  • склянка води / зеленого чаю без цукру.

Якщо ви розумієте, що банально не заснете, якщо хоч щось не закинути в бунтуючий шлунок перед сном, доцільно зупиняти вибір на продуктах з негативною калорійністю (тих, які провокують спалювання більшої кількості калорій, ніж мають самі). Що це за «чарівні» продукти? Ось їх список.

Яблука

1 яблуко разом з шкіркою має в своєму складі до 10% добової норми волокон, необхідних для здорового функціонування шлунково-кишкового тракту, знижує показник холестерину і має позитивний ефект на зниження ваги.

Це корисно знати! Якщо спостерігаються певні дисфункції шлунка, яблучні перекушування – не зовсім хороша ідея. Зазначені фрукти провокують газоутворення.

Цитруси

Один апельсин (мандарин) містить в собі до 40 кал. Беручи до уваги їх невеликі розміри, ці фрукти вважаються низькокалорійними, допустимими до вживання ввечері. До того ж в них достатньо клітковини і вітаміну С, що регулюють процес травлення.

Селера

У корені селери мало калорій, тому він підійде для вечірнього меню. Як варіант – салат з морквою, фреш.

Це корисно знати! У селері міститься багато клітковини. Але вона до того ж виводить зайву рідину і токсини (в нічний час це нам ні до чого). Сік селери не рекомендується вживати при вагітності і в період лактації, варикозі і при патологіях шлунку.

Камбала

У камбалі міститься велика кількість білків з амінокислотами, тому зазначена риба швидко засвоюється. Жиру в камбалі не багато – до 3%. Калорійність – 83 ккал на 100 г. Висока концентрація вітаміну А, Е, тіаміну, рибофлавіну, нікотинової кислоти, мікроелементів – калію, натрію, заліза, фосфору.

Кефір

Кефір містить достатню кількість кальцію, а зазначений мінерал максимально засвоюється саме в нічний час.

Це корисно знати! Не варто зловживати кефіром при підвищеній кислотності шлунку.

Буряк

Низькокалорійний буряковий салат, заправлений оливковою (лляною або іншою – на ваш вибір) олією – прекрасний варіант вечірнього перекусу. Буряк містить бетаїн, що сприяє спалюванню жирів, і куркумін, що не дозволяє клітинам жиру обростати кровоносними судинами (інакше кажучи – жити). Пектин оптимізує моторику кишечника, оздоровлює флору, видаляє шлаки і токсини.

Це корисно знати! При патології нирок, гострих запаленнях в шлунку буряк не рекомендується до вживання.

Банан

Банан досить калорійний – до 90 ккал в 100 гр, але з’їсти один банан ввечері – це не злочин. Зазначений фрукт допоможе заснути завдяки триптофану, секретується гормон радості серотонін, що позитивно діє на нервову систему.

Це корисно знати! Якщо у вас підвищений рівень цукру в крові, від бананів доцільніше відмовитися.

Не рекомендується:

  • все смажене і жирне;
  • гострі страви з прянощами;
  • солоне – вранці ви не зрадієте набрякам під очима через рідину, яку затримує в організмі сіль.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.