Створено метал, який не тоне у воді

Новини, Суспільство

Спостерігаючи за павуками-водолазами і вогненними мурахами, що легко долали водні перешкоди, вчені з США розробили металеві структури, які відмовляються тонути – незалежно від того, як часто їх занурюють у воду або наскільки вони пошкоджені.

Це унікальне відкриття вчених з Університету Рочестера може привести до появи дійсно непотоплюваних судів і електронних датчиків, що витримують тривале занурення в воду, пишуть Голос.if.ua з посиланням на видання Phys.org.

Спочатку за допомогою фемтосекундних лазерів дослідники нанесли на металеву поверхню візерунки в мікро- і наномасштабі. Це «гравірування» служило свого роду пасткою для повітря, яке і робить поверхню супергідрофобною, або водовідштовхувальною.

Перші експерименти показали, що при довгому зануренні у воду метал починає втрачати свої гідрофобні властивості. Тоді вчені звернулися до павуків і мурашкам, здатним довгий час перебувати на або під водою. Наприклад, павуки-сріблянки створюють справжні водолазні дзвони, заповнені повітрям. А вогняні мурашки будують плоти, утримуючи повітря між своїми тілами.

Дослідники спробували повторити такий підхід. Для цього вони взяли дві алюмінієві пластини, покриті крихітними заглибленнями, і поклали їх одну на одну, «гравіюванням» всередину, а не назовні. Між ними виявилося досить зазору, щоб зловити і утримати повітря, яке і не давало металевій структурі тонути.

Навіть після того, як пластини занурили на два місяці на дно акваріума, вони тут же спливли на поверхню, як тільки вантаж, що стримував їх на дні прибрали. Пластини зберегли свою супергідрофобну якість, отримавши кілька «пробоїн» – повітря все одно залишалося всередині уцілілих частин пластин.

Того ж ефекту можна добитися не тільки з алюмінієм, але і практично з будь-яким металом або іншим матеріалом, заявив професор Го Чуньлей, керівник проекту.

А дещо раніше новий «омніфобний» матеріал для покриття судів розробили військові вчені США в минулому році. Він зменшує тертя об воду і дозволяє істотно скоротити витрату палива.

А чи знаєте ви, що завдяки технології оксидування можна суттєво збільшити термін служби, а також зовнішній вигляд стальних і чавунних виробів? Якщо бажаєте дізнатися більше про цю ефективну методику, тоді переходимо на сайт karbaz.com.ua.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.