Грибок нігтів: як вчасно виявити і усунути проблему

Здоров'я
Незважаючи на те, що наукова назва цієї хвороби – оніхомікоз – не так часто на вустах в обивателів, поширеність самої інфекції дуже висока. Грибок нігтів – захворювання, з яким стикається кожна п’ята людина на землі за даними ВООЗ,передає Голос.if.ua. 
На ранніх стадіях може проявлятися не дуже виражено, але при подальшому розвитку його неможливо буде не помітити. А лікування грибка нігтів займає досить тривалий термін (від 3 міс. і іноді довше 1 року).
Небезпека також полягає в тому, що інфекція з однієї нігтьової пластини в досить короткий термін переходить на інші, а також може передаватися іншим людям. Згідно зі статистикою, 80% людей навіть не знають, що є переносниками грибка.

Причини виникнення грибка на нігтях

Давайте ж розберемося, звідки до нас потрапляє ця інфекція, щоб попередити питання «Як вилікувати грибок нігтів?».
Оніхомікоз викликають грибки-дерматофіти, дріжджові, а також деякі види цвілевих грибів. У здорової людини нігтьова пластина вважається невразливою для цієї інфекції. Проникає вона при зниженні імунітету через травму, садна і тріщини нігтів, шкіри пальців, стоп. Далі, потрапляючи в сприятливі умови, де тепло і волого, грибки швидко розмножуються і починають поступово руйнувати твердий шар нігтя і тканини навколо нігтів.
Якщо не займатися лікуванням грибка на нігтях, то існує ризик виникнення алергічних реакцій, інтоксикації організму і появи супутніх захворювань, не кажучи вже про те, що людина стає небезпечним переносником інфекції для оточуючих.

Цікаво знати:

У людей, які приділяють підвищену увагу своїй особистій гігієні, збільшується ймовірність заразитися грибком через те, що миючі засоби при активному використанні змивають так званий захисний шар і формують «синдром виснаженої шкіри». В результаті може з’явитися сухість і тріщини на поверхні шкіри, через які зазвичай проникає інфекція.


Ознаки ураження нігтьової пластини грибком

Якщо ви помітили у себе такі прояви на нігтях, значить, пора бити на сполох:
  • Жовтуватий відтінок
  • Розшарування, руйнування або потовщення
  • Вкраплення жовтого відтінку або білі плями
  • Неприємний запах, больові відчуття
  • Зміна форми
З огляду на різноманітність видів грибка, інфекція в перших своїх проявах може виглядати по-різному.
Наприклад, дріжджові грибки роблять тон нігтьової пластини темніше і додають жовтуватий колір. Ніготь деформується і набуває хвилясту форму. На шкірі навколо нігтя утворюється почервоніння і навіть при невеликому натисканні з’являються хворобливі відчуття.
Дерматофіти, вражаючи ніготь, спочатку проявляються невеликими цятками по краях пластини жовтого, білого і сірого кольору. Надалі ніготь повністю жовтіє і відходить від підстави.
Цвілеві грибки найчастіше атакують на фоні зниженого імунітету. Ураження цим видом важко сплутати через багату палітру кольорів на нігтях: зелений, синій, чорний, коричневий, жовтий. Іноді вже на першому етапі спостерігаються відшарування і відходження нігтів від підстави.

Види грибка нігтів

Виділяють три клінічні різновиди грибка нігтів:
  • нормотрофічний – змінюється забарвлення нігтьової пластини, проявляються жовтуваті і білі ділянки. Ніготь не втрачає блиск і товщину в межах норми;
  • гіпертрофічний – нігтьова пластина набуває жовтуватий відтінок, потовщується, деформується і розшаровується в подальшому. Втрачається блиск нігтя, можливо кришення з боків;
  • оніхолітичний, або атрофічний – ніготь витончується, і пошкоджена ділянка відшаровується від нігтьового ложа.
За локалізацією інфекції поділяють такі форми:
  1. дистальна (на кінчику нігтя);
  2. латеральна (з боків нігтя);
  3. проксимальна (у заднього шкірного валика);
  4. тотальна (по всій поверхні нігтя).

Стадії розвитку

Спочатку грибки нігтів можуть проявлятися у вигляді легкого свербіння в зоні ураження, сухості шкіри, почервоніння і лущення. Симптоми не сильно турбують на початковому етапі, і візуально без консультації дерматолога, подолога або міколога оніхомікоз можна сплутати з іншими захворюваннями зі схожими проявами. Цей етап може тривати до декількох років.
Потім інфекцію видає помітна жовтизна нігтів по краях. Можуть утворитися маленькі тріщини і інші пошкодження на нігтях, шкірі біля них, між пальців ніг.
Нижній шар нігтьової пластини робиться більш пухким, а сам ніготь розшаровується і витончується.
Тріщини на шкірі стають більшими, дають сильні больові відчуття, неприємний запах і вигляд створюють дискомфорт, нігті руйнуються і деформуються, стають чорного кольору. У разі бездіяльності не виключена втрата нігтя.

Профілактика нігтьового грибка

Раціональніше дотримуватися простих правил профілактики зараз, ніж лікувати грибок нігтів в подальшому.
  • Регулярно перевіряйте і оглядайте нігті, стопи, шкіру між пальцями на наявність плям, лущення, тріщин.
  • Ставтеся відповідально до придбання взуття – воно повинне бути не тісним, з натуральних матеріалів, що забезпечують циркуляцію повітря.
  • Використовуйте змінне взуття в місцях громадського користування, таких як: лазня, сауна, басейн, пляж.
  • Не використовуйте чуже взуттям.
  • Для послуг з догляду за нігтями обирайте перевірені манікюрні салони, які оброблюють інструменти після кожного клієнта.
  • Щоб не набути грибок нігтя ноги, – слід щодня мити і просушувати зони нижніх кінцівок між пальцями.
  • Шкарпетки, гольфи, колготки мають бути з натуральних матеріалів і регулярно змінюватися.
  • Щоб уникнути повторного зараження слід провести дезінфекцію всього, з чим взаємодіяв інфікований: одяг, постільна білизна, взуття, підлоги, ванна, душова кабіна і т.д.

Діагностика і лікування грибків нігтів

Грибок нігтів лікувати завжди легше на першому етапі розвитку. При перших симптомах, рекомендуємо пройти в МЛ ДІЛА:
Після підтвердження діагнозу лікар визначить, як лікувати грибок нігтів з урахуванням стадії, форми і особливостей організму.
Залежно від методу впливу виділяють 3 види лікування нігтьового грибка:
  • Місцеве – зовнішнє застосування ліків
  • Системне – внутрішнє застосування ліків
  • Комбіноване – комплекс двох перерахованих вище методів
Місцеве лікування передбачає вплив на уражену ділянку на початковому етапі зараження за допомогою гелів, кремів, мазей, лаків для нігтів, спеціальних пластирів з відшаровуючим ефектом. Зазвичай лікування на етапі незначного поширення інфекції займає до 3-х місяців.
Безперечним плюсом цього методу є його безпечність – препарати зовнішньої дії не потрапляють в кров і не дають побічних ефектів на організм. Але бувають і виключення, про які попереджає лікар. Також варто відзначити, що концентрація препаратів цього методу вище, ніж у системного. Але в той же час не завжди засоби зовнішнього нанесення досягають мети – гриб може сховатися під нігтьовою пластиною або глибше.
Системне лікування застосовують вже на етапі сильного поширення інфекції. У багатьох препаратів є серйозні протипоказання і несумісність з іншими ліками, тому призначати їх може виключно кваліфікований дерматолог або міколог.
Нерідко в інтернеті зустрічаються рецепти народної медицини. Трави, сіль, йод та інші антисептики допоможуть вбити грибок на поверхні нігтя, так і не потрапивши глибше до осередка інфекції. Більш того, не принісши суттєвої користі, вони можуть ще й нашкодити, викликавши опік шкіри.
Окрім народних засобів і методів альтернативної медицини, де може бути своє бачення на те як вилікувати грибок на нігтях, в мережі зустрічається багато реклами різних препаратів, лазерне видалення грибка, різні рекомендації та відгуки, але лише фахівець може підібрати потрібне рішення в Вашому конкретному випадку.
Також одним з найважливіших умов успіху, яке потрібно усвідомити, перед тим як лікувати грибок на нігтях, – це системність. Ви повинні розуміти, що повне позбавлення від інфекції може зайняти тривалий час, тому Вам потрібно приймати препарат рівно стільки, скільки призначить лікар, і ні в якому разі не припиняти лікування самостійно, тому що перші позитивні результати ще не означають, що грибок повністю переможений.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.