Стоматолог назвав два кращих продукти для здоров’я зубів

Здоров'я

Професор і стоматолог Андрій Яременко, розповів, чому захоплення жорсткою їжею призводить до пародонтозу, і які продукти необхідно їсти, щоб забезпечити зуби кальцієм, пише Голос.if.ua.

Жорстко, але в міру

“Щоб зберегти зуби здоровими, потрібно включати в раціон досить жорсткі і сирі продукти – моркву, капусту, селеру, яблука. Жуйте їх ретельно, а не доручайте подрібнення кухонного комбайну – в організмі все, що не працює, стає непотрібним, і ви просто втратите зуби, якщо ви їх не  будете навантажувати. А якщо ще й погано їх чистити, то ризик залишитися без зубів ще вищий. Треба пам’ятати, що «безкоштовно» людині даються тільки 52 зуба (20 молочних і 32 постійних), – розповів Андрій Яременко.

При цьому надмірне захоплення твердими продуктами може викликати непосильне навантаження, що призведе до розвитку пародонтиту та пародонтозу.

Зайві солодощі

“Від складних десертів, як і від льодяників, краще взагалі відмовитися. Чим складнішим є приготування кондитерського виробу – тим шкідливіший він для порожнини рота. Я вже не кажу про хвороби інших органів. А льодяники і чупа-чупси – це взагалі біда. вони призводять до осередкової демінералізації зубів і створюють активне живильне середовище для розмноження бактерій, через які з часом утворюється карієс.

Якщо дуже хочеться солодкого, то професор радить зупинити свій вибір на темному шоколаді або мармеладі.

Тепло, але не гаряче

За словами стоматолога, варто уникати занадто гарячої їжі – вона повинна бути теплою, але не пекуче гарячою. Це шкідливо і для емалі і для шлункового тракту в цілому.

“Зв’язок між частими опіками слизової і розвитком раку вже довели вчені. Емалі шкодить також чергування температур – гаряче-холодне. Від такого «контрастного душу» вона починає тріскатися, –  розповів стоматолог.

Риба і кефір

Саме ці продукти необхідно їсти, щоб забезпечити організм кальцієм, при цьому для його засвоєння важливий вітамін Д, тому краще налягати на рибу і кефір, коли ви знаходитесь на відпочинку під сонячними променями. Або їсти багато жирної риби, якщо ви отримуєте мало сонячного світла.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.