Онкологи назвали неочевидну ознаку раку легенів

Здоров'я

На початкових стадіях рак легенів зазвичай ніяк себе не проявляє, однак, коли захворювання починає даватися взнаки, найчастіше з’являється сильний кашель.

Проте, далеко не всі симптоми цього виду раку пов’язані з легенями людини. Наприклад, однією з неочевидних ознак злоякісної пухлини можуть бути набряки обличчя, пише Голос.if.ua .

«Рак легенів може викликати набряк обличчя і шиї, коли пухлина тисне на вену, що йде від голови до серця. Цей симптом називається синдромом верхньої порожнистої вени», – розповіли онкологи.

Вена проходить поблизу верхньої частини правої легені і лімфатичних вузлів у грудній порожнині. Пухлини в легенях, поруч з ними або в лімфатичних вузлах можуть заважати її роботі, блокуючи нормальний кровотік, пояснили медики. Відзначається, що обструкція верхньої порожнистої вени найчастіше викликана раком.

Крім раку легенів, заважати роботі вени можуть рак молочної залози, лімфома, пухлина щитовидної залози і тимусу. У деяких випадках причиною синдрому виступають неракові захворювання, наприклад, легеневі інфекції, запалення вени (тромбофлебіт) або гістоплазмоз.

За словами лікарів, симптоми обструкції верхньої порожнистої вени можуть розвиватися як швидко, так і поступово. Перші ознаки включають набряк навколо очей або обличчя, особливо вранці, шиї, рук, а також задишка.

«Іноді виникає закладеність носа, запаморочення, порушення зору, непритомність, почервоніння обличчя, долонь і слизових в носі або в роті», – додали фахівці.

Однак онкологи попередили, що незалежно від причини, непрохідність верхньої порожнистої вени є серйозним станом, який може бути небезпечним для життя, тому вимагає негайної медичної допомоги.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.