Сильне потовиділення в зимовий період: що робити і як попередити

Здоров'я, Новини

Якщо влітку пітливості ще можна знайти якесь виправдання, то в період холодів, на перший погляд, зробити це складніше.

Насправді часто причини криються не тільки в навколишніх умовах, але і в стані здоров’я і психологічній обстановці, інформує Голос.if.ua . Розберемося, що ж можна зробити в такій ситуації.

Одяг з бавовни та льону

Взимку ми змушені носити теплі речі. На жаль, зараз значна їх частина виробляється з синтетичних матеріалів, нерідко низької якості. При підвищеному потовиділенні такий одяг краще уникати. Синтетика перешкоджає циркуляції повітря, а значить, проблема лише поглиблюється. Вибирайте речі з натуральних тканин: бавовна, льон. В’язаний светр цілком може замінити щільна сорочка або блузка. За потреби одягніть поверх піджак або жакет. Зрозуміло, що зовсім відмовитися від синтетичних виробів складно, але цілком реально виключити їх з тих предметів гардеробу, які безпосередньо прилягають до тіла: майки, сорочки, білизна, шкарпетки, сорочки.

Ще одна рекомендація: одягайтеся за погодою, але з урахуванням своєї рухової активності. Якщо ви віддаєте перевагу неспішній прогулянці до роботи і після неї, то є сенс утеплитися. Якщо ж протягом дня ви пересуваєтеся пішки, то краще вибрати щось більш легке. Це дозволить запобігти парниковому ефекту під верхнім одягом.

Носіть темний одяг

Плями від поту менше помітні на одязі темних відтінків, наприклад, темно-синьому, чорному. А також відмінно допомагають приховати мокрі місця строкаті тканини і полотно з візерунком.

А ось білий одяг не такий ідеальний, як здається. З одного боку, білий відштовхує зовнішнє тепло, з іншого, так само діє і з теплом тіла. Тому грітися організм буде ще сильніше, а значить і потіти. До того ж піт на білому одязі помітний сильніше. Це ще одна причина вибирати темне.

Носіть просторий одяг

Одяг, який щільно прилягає до тіла, перешкоджає вентиляції повітря, не дозволяючи тілу дихати. У підсумку піт буде виділятися ще сильніше. Щоб запобігти цьому, краще носити речі вільного крою.

Спеціальні «прокладки» для пахв

При підвищеній пітливості пахв на допомогу прийдуть спеціальні прокладки. Це двосторонні серветки. Однією з них, з липким шаром, вони кріпляться до речі, а друга, з м’якого матеріалу, контактує з тілом і надійно вбирає піт. Замінити серветки за потреби можна звичайними щоденними прокладками для жіночої гігієни. Використовуються вони абсолютно аналогічно.

Наносьте антиперспірант на суху шкіру перед сном

Використовуйте якісний антиперспірант. Наносити його слід на чисту суху шкіру, причому перед сном. Це дозволить засобу повністю вбратися і забезпечити максимальний захист. І навпаки, застосовувати засіб вранці після душу не рекомендується, бо на вологій шкірі діяти антиперспірант не буде.

Можна придбати спеціальні серветки, що містять активні компоненти, які запобігають потовиділенню. На відміну від роликових антиперспірантів, вони відмінно підійдуть для таких місць, як руки, спина і ноги.

Частіше приймайте душ

Щоденні гігієнічні процедури обов’язкові. Душ, при можливості, можна приймати протягом дня. Так піт не буде мати різкого запаху. Єдине, не варто використовувати агресивні миючі засоби. Вони порушують баланс шкіри, викликаючи надмірне розмноження мікроорганізмів і, як наслідок, неприємний аромат. Виходить, ви шкодите собі самі.

Перевагу краще віддавати контрастному душу. Чергування теплої і прохолодної води не тільки зміцнює організм, але і допомагає менше пітніти в холодну пору року. Для підвищення ефективності варто робити масаж струменем води. Це поліпшить кровообіг.

Відмовтеся від кави та прянощів

Перегляньте свій раціон. Лікарі рекомендують скоротити вживання солодкого, солоного, жирного. Від кави, гострих страв і прянощів краще відмовитися повністю — вони викликають посилене виділення поту. Часник, цибуля, перець чилі, до того ж накопичують речовини, які потім виводяться через піт і легкі, посилюючи різкий аромат від тіла і з рота. Харчуватися краще невеликими порціями 5-6 разів на день.

Знижуйте рівень стресу

Посилену роботу потових залоз викликає стрес. Повністю виключити його, на жаль, неможливо навіть при найбільш розміреному способі життя. Виходом тут може стати правильна реакція на ситуацію. Не приймайте все близько до серця. Пам’ятайте: будь-яка проблема вирішується, і чим менше ви будете хвилюватися, тим швидше впораєтеся з нею. За можливістю намагайтеся уникати стресових ситуацій або хоча б знизити їх кількість.

Взявши на озброєння всі наведені рекомендації, ви зможете скоротити виникнення підвищеного потовиділення в зимовий період. Якщо ж ситуація не змінюється, то варто звернутися до фахівців, щоб з’ясувати причину.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.