Лікарі назвали захворювання, які передаються через поцілунки

Здоров'я, Новини

Далеко не кожен з нас замислюється, що під час звичайного поцілунку можна заразитися або заразити свого партнера.

Таких захворювань чимало, тому варто бути вкрай обережним, а особливо це стосується випадкових контактів, пише Голос.if.ua. Тож давайте ознайомимося більш детально з кожним з них і дізнаємося, як захистити себе від подібних проблем.

Інфекційний мононуклеоз

Збудником його є вірус Епштейна-Барра (ВЕБ). Що стосується його прояви, то це висока температура, яка може досягати позначки в 39-40 градусів. На відміну від звичайної ГРВІ такий стан у людини в переважній кількості випадків спостерігається приблизно 10-14 днів. Основними симптомами при цьому також є закладений ніс, сильно збільшені лімфовузли. Характерною ознакою мононуклеозу є біль в животі. Він викликаний збільшенням селезінки і печінки, при цьому у багатьох переносників ВЕБу сильно жовтіє шкіра, а сеча при цьому стає темною.

Якщо ж вчасно не почати лікування, можуть виникнути серйозні наслідки. Це може бути розрив селезінки, ураження ЦНС, поява пневмонії або навіть гепатиту. Найчастіше ж ВЕБ передається людям зі слабким імунітетом. Зазвичай від мононуклеозу страждають маленькі діти (3-10 років), рідше дорослі, які пережили сильний стрес або ж довгий час боролися з іншим захворюванням.

Виразкова хвороба

Іноді люди навіть не підозрюють, що у них з’явилася виразка шлунку. Часом вона протікає без симптомів, проте частіше хворі відчувають сильний біль зліва під ребрами кожен раз після трапези або ж через певний час після прийому їжі. Причиною тому є бактерії хелікобактер пілорі, позбутися яких украй складно. Однак і заразитися через поцілунок можливо лише в тих випадках, якщо у вас ослаблений імунітет або ж дисбактеріоз. В іншому ж випадку атаки бактерії ні до чого не приводять, тому варто подбати про зміцнення імунної системи, що максимально убезпечить вас від безлічі проблем.

Цитомегалія

Симптоми цього захворювання такі ж, як у ГРВІ. Висока температура, закладений ніс, біль в горлі, загальна слабкість – все це притаманне цитомегалії. Однак навіть після прийому противірусних препаратів хвороба не відступає. Це може тривати до 45 днів, що і є характерною ознакою такого захворювання.

Зазвичай чоловіки крім зазначених вище симптомів не відчувають дискомфорту. У жінок і дівчат часто цитомегалія викликає запалення шийки матки, піхви.

Герпес

Він небезпечний лише в тому випадку, коли є невеликі висипання у вигляді пухирів на губах. Якщо ж вони відсутні, ймовірність зараження при поцілунку практично зводиться до нуля. Як стверджують лікарі, вірус герпесу є у 90% населення, проте зазвичай він не дає про себе знати. Краще утриматися від поцілунків під час його прояви і негайно почати лікування. Найчастіше вірус відступає вже через 3-5 днів. У разі несвоєчасного лікування існує ймовірність навіть летального результату.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.