У Франківську судили підприємця, феєрверк якого на Миколая травмував студентку (фото)

Кримінал, Новини

6 грудня в Івано-Франківську відбувся суд над організатором піротехнічного шоу, під час якого два роки тому постраждала студентка.

Як йдеться у матеріалах справи, 4.10.2005 року підприємець отримав свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця,про це інформує Голос.if.ua з посиланням на Сайт МІСТО. 1 грудня 2011 року на підставі рішення Міністерства внутрішніх справ України №874 від 28.11.2011 отримав безстроково ліцензію на діяльність, пов`язану з торгівлею піротехнічними засобами. 10 жовтня 2006 року, пройшовши курс навчання у ВАТ ВН3 «Київський міжгалузевий інститут підвищення кваліфікації», отримав Єдину книжку підривника, що засвідчує право на проведення піротехнічних робіт з використанням порохів та піротехнічних виробів.

7 жовтня 2010 року підприємець отримав свідоцтво про підвищення кваліфікації на курсах, що дають право технічного керівництва піротехнічними роботами з використанням порохів та піротехнічних виробів. 12 жовтня 2011 року пройшов навчання в пункті НМЦ ЦЗ та БЖД Івано-Франківської області та отримав посвідчення про проходження навчання з питань пожежної безпеки. Тобто підприємець кваліфікований.

 

15 грудня 2017 року підприємець уклав угоду про надання послуг із замовником на надання піротехнічних послуг (конфеті-шоу, сценічний фонтан, спалах кольоровий) на Вічевому Майдані з нагоди святкування Дня Святого Миколая 19.12.2017 року, в Івано-Франківську. Згідно з угодою саме підприємець повинен був забезпечити дотримання правил та вимог загальної та протипожежної безпеки.

Під час організації з надання піротехнічних послуг на Вічевому Майдані з нагоди святкування «Дня Святого Миколая» 19.12.2017 підприємець за п`ять робочих днів не зареєстрував декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки в Управлінні Держпраці в Івано-Франківській області.

Крім того, перед застосуванням піротехнічних виробів не звернувся за письмовим погодженням до Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

У той день, 19 грудня, до виконання піротехнічного шоу були допущені люди, які не пройшли спеціальне навчання. Піротехніки не дотрималися мінімально допустимої відстані розташування від місця встановлення піротехнічного виробу – фонтану із електричним ініціюванням до місця знаходження глядачів.

Опісля стався вибух. Постраждала 17-річна студентка. У неї забій головного мозку, перелом кісток лицевого черепа, травма лівого ока. Лікування було тривалим.

В судовому засіданні обвинувачений повністю визнав себе винним у вчиненні злочину. Обвинуваченому не було відомо, що піротехнічний пристрій бракований, що призвело до нещасного випадку, він не міг нічого зробити в той момент та вплинути на ситуацію. У вчиненому щиро покаявся, просив суд суворо його не карати.

Підприємця визнали винним та оштрафували на 8500 гривень. 31746, 00 грн. З нього стягнули за проведення експертиз.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.