Яким буде світ, якщо всі стануть вегетаріанцями?

Здоров'я

Відмова від м’яса, безперечно, має безліч переваг як для нашого здоров’я, так і для екології планети. Але якщо всі раптом перетворяться на вегетаріанців, мільйони людей можуть постраждати, про це інформує Голос.if.ua.

Люди стають вегетаріанцями з різних причин. Для декого є нестерпними страждання тварин, інші обирають здоровий спосіб життя. Хтось серйозно переймається проблемами екології і бореться за скорочення викидів парникових газів.

Хоч би як не протестували любителі м’яса, вегетаріанство має численні переваги. Здається, чим більше людей відмовились би від м’яса, тим краще було би для всього світу. Втім, якщо раптом всі мешканці планети стануть переконаними вегетаріанцями, мільйони, якщо не мільярди, людей можуть сильно постраждати.

“Насправді, це історія про два різних світи, – каже Ендрю Джарвіс із Міжнародного центру тропічного сільського господарства в Колумбії. – У розвинених країнах вегетаріанство принесе масу переваг для навколишнього середовища і здоров’я. Але в бідних країнах третього світу воно матиме дуже негативні наслідки”.

ОвочіКопирайт изображенияISTOCK
Image captionВегетаріанство попередить близько 7 мільйонів смертей щороку, веганство підвищить цю цифру до 8 мільйонів

Джарвіс і інші експерти центру вирішили обміркувати, що може статися, якщо все населення планети раптом припинить їсти м’ясо.

Перше, про що замислилися вчені, – це зміни клімату. На виробництво харчових продуктів припадає від чверті до третини всіх викидів парникових газів, спричинених життєдіяльністю людини, і тваринницька промисловість є основним винуватцем.

Попри це, вплив наших харчових звичок на зміни клімату сильно недооцінюють. Середня американська родина з чотирьох осіб спричиняє більше викидів парникових газів від споживання м’яса, ніж від користування двома автомобілями. Втім, саме автівки, а не біфштекси, стають предметом запеклих суперечок щодо глобального потепління.

“Більшість людей не думають про вплив їжі на зміни клімату, – каже Тім Бентон, експерт з продовольчої безпеки з Університету Лідса. – Але якщо прямо зараз ми почнемо їсти хоча б трохи менше м’яса, життя наших дітей і онуків суттєво покращиться”.

Наскільки саме, спробував обчислити науковий співробітник програми “Майбутнє їжі” при Оксфордському університеті Марко Спрінгман. Науковець і його колеги за допомогою комп’ютера розрахували, яким стане світ, якщо до 2050 року все населення Землі відмовиться від м’яса.

ФермерКопирайт изображенияISTOCK
Image captionЗагальне вегетаріанство найсильніше вдарить по фермерах у країнах, що розвиваються

Результати показали, що викиди шкідливих газів в атмосферу від харчової промисловості знизяться на 60%. У першу чергу – завдяки скороченню споживання червоного м’яса. А якщо світ обере веганство (найсуворіша форма вегетаріанства, яка виключає будь-яку їжу тваринного походження. – Ред.), викиди зменшаться приблизно на 70%.

Виробництво продуктів харчування, особливо з домашньої худоби, також займає багато території. Разом зі шкідливими викидами в атмосферу, це знищує природне різноманіття видів. З п’яти мільярдів гектарів сільськогосподарських угідь у всьому світі, 68% використовується для худоби.

Якщо ми всі оберемо вегетаріанство, на 80% цих земель можна буде відновити луки і ліси, які почнуть поглинати вуглець і знизять наслідки кліматичних змін. На колишніх пасовищах відновляться популяції тварин, які постраждали через знищення їхнього природного середовища, як-от буйволи або вовки.

А решту 10-20% колишніх пасовищ можна було б використовувати для вирощування сільськогосподарських культур. Хоча таке розширення здається невеликим, його було би більше, ніж достатньо, оскільки на третині сільськогосподарських земель сьогодні вирощується корм для худоби, а не людей.

Звичайно, відновлення навколишнього середовища і перехід на рослинне сільське господарство потребуватимуть планування та інвестицій. Адже не можна очікувати, що ліси і луки відновляться самі по собі, щойно з пасовищ приберуть корів.

М’ясоїдні професії

Люди, які раніше працювали в тваринницькій галузі, також потребуватимуть допомоги під час опанування нових професій. Вочевидь, вони зможуть працевлаштуватися в сільському та лісовому господарстві або виробництві біопалива з побічних сільськогосподарських продуктів, які зараз використовують для годування худоби.

Деякі фермерські вакансії все ж таки залишаться, приміром, для збереження худоби там, де вона потрібна з огляду на екологію. “Екологія Шотландського нагір’я значною мірою залежить від випасу овець”, – наводить приклад Пітер Александер, фахівець з моделювання соціоекологічних систем з Единбурзького університету.

Якщо ми не забезпечимо кар’єрні альтернативи та перекваліфікацію колишніх працівників тваринництва, нам не уникнути високого рівня безробіття і соціальних потрясінь, особливо в сільських громадах.

Магазин м'ясаКопирайт изображенияISTOCK
Image captionЗникнення м’яса з меню людей може принести серйозні економічні потрясіння в усьому світі

Але навіть найкраще планування і субсидії не зможуть запропонувати альтернативні джерела заробітку для всіх. Приблизно третину суходолу складають посушливі або кам’янисті землі, придатні лише для розведення худоби.

“Без худоби, життя в певних регіонах, швидше за все, стане неможливим для людей”, – пояснює дослідник Кембриджського університету Бен Фалан, який вивчає баланс між харчовим попитом і біорізноманітністю. Це особливо стосується кочових народностей, як-от монголів та берберів, яким доведеться оселитися в містах і, вочевидь, втратити свою культурну ідентичність.

Утім, це стосуватиметься не лише кочовиків. Відмова від м’яса суттєво вплине на культуру багатьох народів світу. Адже, м’ясо є важливою частиною історії, традицій і національної самобутності. У багатьох народностей худобу підносять як подарунок на весілля, а страви з м’яса є невід’ємною частиною багатьох свят, як-от різдвяна індичка або ростбіф.

Вплив на здоров’я є також неоднозначним. Комп’ютерне моделювання Спрінгманна свідчить, що за умови загального вегетаріанства до 2050 року рівень смертності у всіх країнах світу знизиться на 6-10%. Головним чином – завдяки зменшенню випадків ішемічної хвороби серця, діабету, інсульту і деяких видів раку.

Причиною цього наполовину стане виключення червоного м’яса з раціону, а також зниження калорійності їжі і більше споживання фруктів та овочів. А якщо всі перейдуть на веганську дієту, переваг для здоров’я буде ще більше.

Якщо вегетаріанство попереджатиме близько 7 мільйонів смертей щороку, веганство збільшить цю цифру до 8 мільйонів. Менша кількість хронічних хвороб, пов’язаних із харчуванням, означатиме скорочення медичних рахунків, що заощадить близько 2-3% світового ВВП.

Але для того, щоби реалізувати ці гіпотетичні переваги, м’ясо треба буде замінити продуктами з відповідною поживною цінністю. Продукти тваринного походження містять більше поживних на калорії речовин, ніж основна вегетаріанська їжа – зерно і рис. А тому правильний вибір замінників матиме вирішальне значення, особливо для тих людей, хто недоїдає, а їхня кількість у світі сьогодні складає понад два мільярди.

Головне – помірність

На щастя, для покращення ситуації навертати до вегетаріанства або веганства весь світ, зовсім не обов’язково.

Головне – це помірність у частоті і обсягу споживання м’яса. Одне дослідження довело, що просте виконання дієтичних рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я лише в одній Великій Британії знизить викиди парникових газів на 17%. Ця цифра впаде ще на 40%, якщо громадяни виключать зі свого раціону продукти тваринного походження та закуски з переробленого м’яса.

“Це зовсім непомітні зміни, приміром, трохи менший шматок м’яса на обід, – каже Джарвіс. – Це не означає, що від м’яса треба буде відмовитись раз і назавжди”.

М'ясна лавкаКопирайт изображенияISTOCK
Image captionНавіть найкраще планування, вочевидь, не зможе забезпечити всіх альтернативними джерелами заробітку

Певні зміни в системі харчування, наприклад, підвищення цін на м’ясо і зменшення на свіжі фрукти і овочі, сприятимуть більш здоровому способу життя і збереженню довкілля, додає Спрінгманн.

Важливим є також вирішення проблеми неефективності. Сьогодні менше від 50% калорій, виробленої їжі, використовується ефективно – через втрату харчових продуктів, відходи і переїдання.

“Ефективність харчової промисловості можна значно підвищити і при цьому зробити її більш екологічною, щадною для тварин і вигідною для фермерів. Якщо м’ясо почнуть виробляти не як продукт щоденного споживання, а як делікатес, – зазначає Бентон, – фермери матимуть такий же прибуток, але вирощуватимуть тварин зовсім іншими способами”.

Насправді, рішення, як скоротити шкідливі викиди від тваринництва, вже давно існують. Чого бракує, так це волі, щоби впровадити їх.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.