Чому краще спати на боку

Новини, Суспільство

Як положення тіла під час сну впливає на організм, про це інформує Голос.if.ua.

Мозок людини можна порівняти з великим містом. У ньому є робітники: нейрони і гліальні клітини, які співпрацюють між собою; дороги — пучки волокон, що передають інформацію на великі відстані; великі станції, де з’єднуються вузли, що несуть інформацію з різних мереж.

У будь-якому місті накопичуються відходи, які повинні бути утилізовані. Відомо, що сортування та видалення «сміття» в мозку відбувається, коли ми спимо. «Очищення» залежить від руху рідини, який здійснюється з допомогою клітин-астроцитів. У мозку мишей, які сплять, наприклад, міжклітинний простір розширюється на 60%, що полегшує дренаж.

Дослідники з Університету Вірджинії повідомили про ідентифікацію лімфатичних судин у твердій мозковій оболонці. Ці судини йдуть паралельно до основних судин і відгалужуються вглиб мозку.

Вчені вважають, що вони можуть бути пов’язані з глімфатичною системою та бути другим етапом утилізації відходів головного і спинного мозку. Подальші дослідження засвідчать, чи так це насправді. Поки ми можемо скористатися висновком іншого, не менш цікавого спостереження.

У 2015 році в журналі «Неврологія» було опубліковано дослідження, яке показало, що ефективність видалення відходів залежить від положення тіла під час сну. Використання флуоресцентної мікроскопії допомогло з’ясувати, що дренаж спинномозкової рідини відбувається більш успішно у тих мишей, які сплять на боці.

Відомо, що хвороби Альцгеймера і Паркінсона пов’язані з накопиченням амілоїдних білків всередині і навколо нервових клітин. Якщо певна поза під час сну збільшує їхню утилізацію, це може мати велике значення для уповільнення розвитку нейродегенеративних захворювань.

Мабуть, недарма багато людей і тварин віддають перевагу сну на боці. Принаймні, глімфатический «транспорт» працює в такій позі набагато ефективніше, ніж в положенні на спині або на животі.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.