Лікарі розповіли, як раціон впливає на рівень цукру в крові

Здоров'я, Новини

До 30 років ми практично не замислюємося про те, що ми їмо, однак потім може стати пізно. І якщо плачевний стан шлунка від надмірного вживання фастфуду та інших шкідливих продуктів можна привести в норму, але високий рівень цукру в крові стабілізувати не так вже й просто.

Чому цукор «скаче»?

Найчастіше виною стає надмірне вживання швидких вуглеводів. Людям, що страждають на цукровий діабет, варто взагалі виключити продукти, що містять цей компонент. А ось овочі стануть відмінним виходом із ситуації, коли хочеться перекусити. З ягодами і фруктами варто бути обережнішими – вибирайте сорти з найменшим вмістом цукра, інформує Голос.if.ua.

Які ж продукти можуть зашкодити?

При виборі продуктів звертайте увагу на глікемічний індекс: показник вище 70 одиниць говорить про те, що продукт потрібно покласти назад на вітрину, від 50 до 70 – середній рівень. Все, що нижче 50 одиниць ніяк не вплине на рівень цукру в крові.

Щоб уникнути неприємностей на зразок екстреної госпіталізації, відмовтеся від наступних продуктів або постарайтеся знизити частоту їх вживання:

  • Солодка випічка.
  • Варення, мед.
  • Газовані напої.
  • Шоколад.
  • Алкоголь.
  • Фастфуд.

Перейдемо до продуктів, які повинні з’явитися на вашому столі.

Корисні продукти

Морепродукти

Вживання морської риби допоможе очистити організм від шлаків, що накопичилися, а також збагатити вас вітамінами і необхідними амінокислотами, зміцнити серцево-судинну систему. Перевагу варто віддати скумбрії, форелі і крабам – їх глікемічний індекс найнижчий.

Молоко

Якщо у вас не страждаєте від непереносимості лактози, ви можете сміливо додати в свій раціон молоко, хоча б кілька разів на тиждень – воно значно прискорює засвоюваність глюкози.

М’ясо і риба

Для низько-вуглеводної дієти прекрасно підходять такі сорти м’яса: баранина, курятина, яловичина, індичка, кролик. Тільки не потрібно обсмажувати м’ясо – ви завдасте ще більшої шкоди організму, найкраще тушкувати або приготувати на пару, попередньо знявши шкірку.

Свіжа зелень

Якщо ваш цукор нестабільний, ви можете зіткнутися з проблемою підбору приправ, Готові приправи містять велику кількість непотрібних вам елементів на кшталт цукру і стабілізаторів. Ви можете замінити будь-яку з приправ на зелень – як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Вашими «друзями» повинні стати: петрушка, кінза, кріп і шпинат.

Навіть якщо зараз у вас немає проблем з нестабільним цукром, намагайтеся змінити раціон вже сьогодні, щоб не зіткнутися з неприємними наслідками безладного вживання всіх підряд продуктів.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.