Всесвітньо відомого бандуриста Володимира Луціва поховають у Надвірній

Новини, Суспільство

Похорон Почесного громадянина міста Надвірна Володимира Луціва відбудеться 26 вересня, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на Фіртка.

7 вересня у Великобританії зупинилось серце співака-бандуриста, громадського діяча, Почесного громадянина міста Надвірна, людини зі світовим ім’ям – Володимира Луціва.

За волею Володимира Гавриловича, поховають його в місті, де він народився – Надвірна.

26 вересня з Лондона до Надвірної прибуде тіло Володимира Луціва.

Попрощатись, віддати шану пам’яті та провести в останню путь справжнього патріота України можна буде з 8.00 до 13.00 год. в четвер, 26 вересня в клубі «Нафтовик». Похорон відбудеться о 13.00. год.


Довідково:

Володимир Луців народився 5 червня 1929 року в місті Надвірна Івано-Франківської області. Наприкінці Другої світової війни потрапляє у Німеччину. Зустріч із кобзарем Григорієм Назаренком, керівником капели бандуристів ім. Миколи Леонтовича, визначила його подальшу долю: у майстерні братів Гончаренків отримує свою “нерозлучницю”-бандуру, ставши наймолодшим учасником капели. 1948 року Володимир Луців приїхав у Великобританію, де брав приватні лекції вокалу. Пізніше він навчався в коледжі св. Трійці, а далі студіював у консерваторії св. Кекилії. Будучи студентом багато концертував у європейських країнах.

Професійна кар’єра Володимира Луціва розпочалася в 1961 р., коли він презентував Англію на Міжнародному пісенному конкурсі (тепер Євробачення) у Бельгії, де здобув перше місце. Як професійний співак Тіно Вальді (артистичний псевдонім Володимира Луціва) працював у міжнародних музичних ревіях, концертних шоу, радіо і телевізійних програмах. Виступав на престижних сценах Європи, CШA, Канади, Австралії. У супроводі оркестрів, хорів, фортепіано та улюбленої бандури десятиліттями пропагував українські пісні й думи. Він також з успіхом виконував міжнародні і, зокрема, неаполітанські пісні, які він записав вперше на платівках з українським текстом.

Володимир Луців видав свою автобіографію “Від Бистриці до Темзи” (1999). Він заснував благодійний культурно-мистецький фонд ім. В. Луціва у Надвірній (2002), який опікується талановитою молодцю Карпатського краю.

Впродовж своєї довгої кар’єри Володимир Луців отримав багато перемог і відзнак: перше місце на Міжнародному пісенному конкурсі (Бельгія, 1961), срібну медаль за виступи на кораблях “Квін Мері” і “Квін Елізабет” (1970), почесні грамоти Штату Массачусетс (США, 1966), Українського Конгресового Комітету Америки (США, 1980), Світового Конгресу Вільних Українців (Канада, 1981), Львова (1998) і Києва (2000), медаль св. Володимира Великого Світового Конгресу Українців (Канада, 2008) та ін. Володимир Луців також є лауреатом міжнародної премії ім. В. Винниченка (Київ, 1993).

За вагомий особистий внесок у популяризацію історичних та сучасних надбань України у світі, формування її позитивного міжнародного іміджу Президент України Віктор Ющенко своєю постановою від 17.01.2008 нагородив маестро Володимира Луціва орденом “За заслуги” II ступеня.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.