Кіберполіція викрила хакера у поширенні вірусів, замаскованих під оновлення комп’ютерних ігор

Кримінал, Новини

18-річний мешканець Івано-Франківської області поширював шкідливе програмне забезпечення для віддаленого керування ураженим комп’ютером, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на Департамент кіберполіції України.

Відтак, він отримував повний доступ до комп’ютера, включаючи конфіденційну інформацію користувача, логіни та паролі до усіх його облікових записів, а також онлайн банкінгу. За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

Працівники Карпатського управління кіберполіції встановили, що вірус молодик купив у DarkNet. Модифікувавши його, хлопець поширював шкідливе програмне забезпечення серед друзів, знайомих, а також розмістив на відкритих джерелах для завантаження усіма бажаючими. При цьому зловмисник маскував файл як веб-браузер, а також як файл для оновлення комп’ютерних ігор.

За місцем його проживання поліція провела обшук. Вилучено комп’ютерну техніку, що використовувалась ним у злочинних цілях. Під час попереднього огляду техніки працівники кіберполіції виявили активні сесії із панеллю адміністрування шкідливого програмного забезпечення. Також було виявлено ряд підключень до персональних комп’ютерів потерпілих.

Слідчі поліції Івано-Франківської області, за процесуального керівництва прокуратури Івано-Франківської області, розпочали досудове розслідування за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) КК України. Вилучену техніку направлено на експертизу. Поліція встановлює усіх громадян, які стали жертвами молодика. Наразі йому загрожує до шести років ув’язнення.

Кіберполіція радить громадянам дотримуватися правил кібергігієни, аби уберегти свій комп’ютер від подібних втручань:

  • встановлювати актуальні оновлення операційної системи;
  • використовувати антивірусні програми та постійно оновлювати їх;
  • не здійснювати завантаження невідомих і підозрілих файлів або архівів;
  • не переходити за підозрілими електронними посиланнями (в соцмережах, пошті тощо);

У разі виявлення на вашому комп’ютері спроб компрометації, кіберполіція просить повідомити про це за допомогою форми зворотного зв’язку.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.