Коломия – місто з музеєм писанки і заказником та зникаючими рослинами (фото+відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Коломию місцеві жителі іноді називають містом “кола”. Хоча точно ніхто не знає, від чого пішла назва, але впевнені, що перша частина слова найімовірніше пов’язана зі словом “коло”, про це інформує Голос.if.ua.

“Це одне з найкращих міст на території Прикарпаття, Покуття. Коломия є старовинним містом, багатим своїми традиціями, культурою, архітектурою. Перші згадки про нього зустрічаються в Галицько-Волинському літописі і датуються 1241 роком. У нас цікава кухня, яка дісталася нам у спадок від попередніх поколінь”, – розповідає краєзнавець Роман Деблюк, пише UA TV.

На центральній площі Відродження розташована найбільш впізнавана тут міська будівля – ратуша. Вона є пам’яткою архітектури. Крім того, на ній можна побачити герб Коломиї – орла, який підняв крила і готовий до польоту. Ця будівля – одна з небагатьох споруд Галичини, яка до цього часу виконує свої адміністративні функції. Тут розміщуються Коломийська міська рада та виконком.

Одне з найбільш популярних місць – центральна пішохідна вулиця Коломиї. Її назва – проспект Чорновола, але люди називають її стометрівкою. Багато споруд на вулиці були побудовані в кінці XIX – на початку XX століття. Тут люблять прогулюватися місцеві жителі і туристи.

Якщо ви втомилися гуляти містом, то для любителів тиші і природи є мальовниче передмістя. Там розташований Княждвірський заказник Коломийського лісгоспу, територією якого можна не тільки прогулятися пішки, але і влаштувати собі кінну прогулянку.

Краса цього лісу вражає. Але мало хто знає, що тут росте унікальне дерево, зникаючий вид – тис ягідний, який робить це місце особливим. Це найбільша в Україні й одна з найбільших у Європі ділянок, де росте така рослина. Тому Княждвірський заказник має велику наукову, історичну та естетичну цінність.

Заказник розташований на досить крутому схилі. Тут дуже мальовничий ландшафт з гірськими джерелами і незвичайною рослинністю.

“На території заказника розташовано безліч зон відпочинку, а ще обов’язково потрібно відвідати Музей природи“, – зазначає Роман Деблюк.

Візитною карткою міста є музей “Писанка”, який внесли до Книги рекордів Гіннеса та Книги рекордів України.

“Сама споруда була побудована дуже швидко. Її звели до відкриття Х Міжнародного гуцульського фольклорно-етнографічного фестивалю “Коломийка-2000”, – говорить Роман Деблюк.

Унікальний і єдиний у світі музей писанкового розпису розмістився у великій будівлі у вигляді колоритної писанки, яку спроектував архітектор Ігор Шуман. Ця споруда у 2007 році увійшла до першої десятки архітектурних чудес України. Зараз тут зберігається найбільша у світі колекція творів писанкового розпису.

“Щорічно музей відвідують близько ста тисяч туристів, як з України, так і з більш ніж 60 країн світу. Колекція музею налічує понад 12 тисяч унікальних творів – писанки, мальованки, дряпанки, створені на курячій, гусячій, страусиній і навіть перепелиній шкаралупі”, – розповідає завідуюча музеєм декоративних писанок Оксана Ясінська.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.