Партнери Медведчука перетворять колишній санаторій на готель

Новини, Політика
Санаторій «Бистриця» на Богородчанщині, де планували облаштувати реабілітаційний центр для сердечників, став приватною власністю,інформує Голос.if.ua.
Купили його люди з оточення Віктора Медведчука та планують займатися там готельним бізнесом, повіломляє Антикорупційна платформа.

Місяць тому в селі Підгір’я Богородчанского району в урочищі Жбир, 1 було зареєстроване ТОВ «Санаторій відпочинку і туризму «Бистриця». Засновником та керівником товариства є франківський підприємець Тарас Белз. Будівлі за цією адресою пів року тому викупило ТОВ «Оптімусойл», співзасновником якого є його брат Петро Белз, який фігурує у журналістських розслідуваннях як бізнес-партнер Віктора Медведчука – кума президента РФ Володимира Путіна, власника нафтовидобувного та нафтопереробного бізнесу в Росії та новообраного нардепа від партії “Опозиційна платформа “За життя”.

Від реабілітації до приватизації

Санаторій-профілакторій «Бистриця» на 50 місць був збудований у 1988 році. Він спеціалізувався на лікуванні неврозів, захворювань периферичної нервової, серцево-судинної системи, захворювань шлунково-кишкового тракту, гінекологічних захворювань та ін.

Санаторій був у державній власності та числився на балансі ПАТ «Укрнафта».

У стінах обласної ради та адміністрації кілька років говорили про створення на базі «Бистриці» реабілітаційного санаторію для хворих серцево-судинними захворюваннями.

Ще у 2008 році постійна комісія Івано-Франківської обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, комунальної власності та приватизації звернулася до «Укрнафти» з проханням передати санаторій-профілакторій «Бистриця» у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області.

«Необхідність створення на Прикарпатті реабілітаційного санаторію для сердечників підтримує місцевий Івано-Франківський Державний медичний університет та Національний кардіологічний центр «Інститут кардіології імені академіка Миколи Стражеско», – повідомила тоді пресслужба обласної ради.

З того часу питання створення реабілітаційного центру для хворих на серцево-судинну патологію порушували щороку на колегіях та комісіях. Нарешті 21 вересня 2018 року Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення дати згоду на передачу майна профілакторію «Бистриця» із державної власності у спільну власність громад області «за умови використання майна за цільовим призначенням та невідчуження у приватну власність».

Але за місяць до рішення облради, 28 серпня 2018 року, Фонд держмайна вніс комплекс будівель і споруд профілакторію «Бистриця» до переліку об’єктів, що підлягають приватизації.

Як повідомили у прес службі обласної ради, сесія прийняла рішення про прийняття на баланс облради профілакторію, але «Укрнафта» відмовилася його передати.

Вже у листопаді минулого року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області виставило майно «Бистриці» на продаж.

Готель замість санаторію

Комплекс будівель і споруд профілакторію «Бистриця» виставили на продаж в електронній торговій системі «ProZorro.Продажі» із очікуваною вартістю 8,6 млн гривень (плюс ПДВ). Сюди входить основна будівля профілакторію площею 2014,3 кв. м та інші споруди площею майже 600 кв. м: трансформаторна підстанція, каналізаційна насосна, котельня, огорожа, водонапірна башня, пожежний резервуар до насосної станції та водоприймальна споруда для підземних джерел. До комплексу підведені електрика, комунікації та щебенева дорога.

Умовою продажу комплексу було збереження профілю діяльності профілакторію «Бистриця» протягом 5 років з дня нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Купити майновий комплекс виявило бажання всього одне підприємство – ТОВ «Оптімусойл», яке через відсутність конкуренції і стало його  власником.

Договір купівлі-продажу був укладений 22 січня 2019 року. Товариство «Оптімусойл» купило санаторій за 10,4 млн гривень.

Засновниками ТОВ «Оптімусойл» є Петро Белз та франківець Андрій Дем’яник. За даними «Наших грошей», раніше ця фірма належала швейцарській компанії «Глуско Енерджі» бізнесмена Нісана Моісєєва. Цей громадянин Швейцарії є ексклюзивним постачальником скрапленого газу із заводів російської «Роснефти» та найбільшим імпортером її палива в Україну, а також товаришем Віктора Медведчука. Наприкінці 2016 року програма «Схеми» зафіксувала, як Моісєєв повертався з Росії разом з Медведчуком в його літаку.

ТОВ «Оптімусойл» також входить до холдингу «Wexler», засновником та головним акціонером якого є Петро Белз.

«Wexler» – це група компаній, що займається імпортом, реалізацією нафтопродуктів та скрапленого газу. Група є найбільшим імпортером нафтопродуктів України. Обсяг продажів групи Wexler у 2018 році оцінюється в 1,4 млн тонн.

За інформацією сайту EnKorr, “Wexler” є найбільшим імпортером російського дизпалива нафтопроводом «ПрикарпатЗахідтранс». На українські компанії цієї групи у першому півріччі 2019 року припадало 35% всього імпорту дизельного палива трубопроводом «ПрикарпатЗахідтранс». Недавно “Wexler Group” заявив, що з 1 серпня зупинить імпорт дизельного палива з Росії в Україну. Своє рішення компанія пояснила тим, що Кабмін ввів спецмита на імпорт палива.

На базі колишнього санаторію «Бистриця» родина Белзів планує розвивати готельний бізнес. ТОВ «Оптімосойл» Петра Белза купило будівлі з умовою збереження профілю діяльності колишнього профілакторію «Бистриця» протягом 5 років з дня нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. Тобто новий власник мав зберегти санаторій загальнотерапевтичного профілю. Але при реєстрації нової фірми – ТОВ «Санаторій відпочинку і туризму «Бистриця» Тараса Белза – основним видом діяльності підприємства вказано «діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування», а не санаторно-курортну діяльність.

За невиконання умов договору об’єкт приватизації може повернутися у державну власність. Але чи буде орган приватизації контролювати його виконання та ініціювати розірвання договору за недотримання умов?

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.