31 серпня: яке свято і що категорично не можна робити в цей день

Новини, Суспільство

У день Флора і Лавра 31 серпня в народі вважалося, що якщо не порушувати важливі правила, можна було примножити достаток і привернути удачу

Яке сьогодні свято31 серпня православні вшановують святих братів Флора і Лавра, а називається день в народі Досівки, Кінське свято, Флор і Лавр – лошадники. Віруючі вшановували ранньохристиянських мучеників, які за легеднам прославилися своїм мистецтвом зодчества, умінням зцілювати та щедрістю, інформує Голос.if.ua .

А ще наші предки в цей день особливо доглядали за кіньми – святих вважають покровителями цих тварин – і дотримувалися звичав і традицій у свято.

Господині 31 серпня пекли печиво у формі підкови, а іноді й у вигляді коней, причому з двома головами. Було прийнято пригощати малозабезпеченихне тільки продуктами, але і допомагати з роботою – щедрість повинна була окупитися сторицею.

Коней на Флора і Лавра (іноді свято ще називали Фролів день) чистили, дбайливо мили, заборонялося їх використовувати для праці, їх гриву прикрашали стрічками, годували досхочу найсвіжішим вівсом та сіном, а поїли зі своїх шапок, куди клали срібну монету – тоді кінь будь-яке лихо обійде, а міцний кінь – добрий помічник своєму власнику.

31 серпня: яке свято і що категорично не можна робити в цей день

Священики кропили коней свяченою водою. Іноді тварин проганяли через полум’я, але тільки здобуте тертям – така “процедура” також на переконання предків повинна була загоїти всякі болячки і відігнати хворобу від коня.

Так як святі Фрол і Лавр були рідними братами, побутувала заборона на будь-які сварки в родинах та між близькими людьми: в жодному разі не можна було лаятися, старі образи потрібно було відпускати і забувати, і входити в осінь із “чистим серцем”. В такому випадку вважалося, що невдачі та невезіння, накопичені за літо, далі сезону, що минає, не підуть, а мир у родині стане запорукою успіху, примножить достаток.

Ще на вогнищах у дворі будинків палили вогнища з сухого полину – предки таким чином відводили нечистого від свого житла. Але цим чудодійна сила трави не обмежувалася: із полину можна було сплести вінок і повісити його в хаті над вхідними дверима, якщо протягом дня він впаде, то на господарів хтось дивиться лихим оком і наводить пристріт.

31 серпня: яке свято і що категорично не можна робити в цей день

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.