Вибух у Сєвєродвінську. Чи досягла радіація України і що міноборони РФ вивозить із зони ураження?

Новини, Суспільство

Після аварії на військовому полігоні в Архангельській області поблизу російського міста Сєвєродвінськ МЗС РФ заявило про відмову в обов’язковому порядку передавати профільним міжнародним організаціям дані моніторингових станцій про рівень радіації. Видання “ГОРДОН” з’ясувало, чи досягла радіаційна хмара території України та чи становить загрозу громадянам країни аварія у Сєвєродвінську.


8 серпня міноборони РФ повідомило про вибух під час випробування рідинної реактивної рухової установки на полігоні під Сєвєродвінськом в Архангельській області. Загинуло п’ятеро співробітників держкорпорації “Росатом” і двоє співробітників міністерства.

За повідомленням Росгідромету, в перші кілька годин після вибуху радіаційний фон у Сєвєродвінську короткочасно зріс у 4–16 разів, але протягом дня нормалізувався. Ця інформація збіглася з даними, опублікованими на сайті місцевої адміністрації. Проте пізніше влада Сєвєродвінська видалила інформацію про стрибок радіації, вказавши, що “ситуацією займається міністерство оборони Російської Федерації”.

На Центральному ракетному полігоні ВМФ “Ньонокса” проводять випробування міжконтинентальних балістичних ракет морського базування, випробування крилатих і зенітних ракетних комплексів морського базування

За кілька днів американська газета The New York Times із посиланням на дані Пентагону писала: аварія сталася під час випробувань прототипу крилатої ракети з ядерною установкою “Буревісник”, яку президент Росії Володимир Путін презентував під час послання Федеральним зборам минулого року. ЗМІ повідомляли, що цю ракету оснащено ядерним повітряно-реактивним маршовим двигуном. Цю версію у своєму мікроблозі Twitter підтримав і президент США Дональд Трамп.
Відповідаючи на запитання французьких журналістів, Путін сказав: “Жодної загрози там немає і жодного підвищення фону там теж немає. Туди було скеровано експертів, зокрема незалежних експертів, які зараз контролюють ситуацію. У всякому разі, я ці доповіді отримую, отримую доповіді наших експертів – і військових експертів, і цивільних – ми серйозних змін там не бачимо”. Утім, глава РФ не відповів на запитання, яке саме озброєння випробовували російські вчені на військовому полігоні поблизу Сєвєродвінська.

Втім, уже 20 серпня, наступного дня після виступу, станції на Чукотці й Алтаї запрацюють. Однак заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков, чи то не отримавши належних ввідних, чи то, навпаки, виконуючи прямий наказ вищого керівництва, скаже, що Росія не зобов’язана передавати моніторингові дані міжнародним організаціям, назвавши це “суто добровільною справою”.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.