Забруднене повітря таке ж шкідливе, як паління

Здоров'я, Новини

Забруднене повітря таке ж шкідливе, як викурювання 20 сигарет на день – вчені.

Американські наукові встановили: дихання забрудненим повітрям таке ж шкідливе, як і викурювання пачки сигарет на добу. Смоги та небезпечні випари призводять до розвитку численних легеневих хвороб і емфіземи (розширення або обструкції легень), інформує Голос.if.ua, а пише Independent.

Дослідження протягом 10 років проводили науковці Вашингтонського, Колумбійського та університету Буффало. Брала участь 771 доросла особа віком від 45 до 84 років з шести міст США.

Дослідники вимірювали рівень дрібнодисперсних речовин, оксиду азоту, чорного вуглецю та озону біля будинків кожного з учасників. Також регулярно проводили КТ для відстеження розвитку емфіземи або легеневих захворювань.

Науковці виявили: тривале вдихання забруднювальних речовин пов’язане зі збільшенням кількості захворювань на емфізему, діагностовану на КТ. Також негативно на функції легенів впливав підвищений рівень озону.

«Ми були здивовані, побачивши, який сильний вплив забруднення повітря здійснює на прогресування емфіземи. Він аналогічний наслідкам куріння сигарет. Причому у великій кількості – від 20 на день», – прокоментував Джоел Кауфман, співавтор дослідження з Вашингтонського університету.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.