Новий голова ОДА ініціюватиме відкриття пункту перетину кордону з Румунією на Прикарпатті

Новини, Суспільство

15 серпня на Верховинщині з робочим візитом перебував голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль.

Впродовж дня він проінспектував два мости, які відновлюються, побачив дорогу “Яремче-Верховина”, яка потребує капремонту, а також розглянув інші питання, які турбують мешканців Верховинсього району, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на  Галку.

Зокрема у Зеленській сільській раді разом із місцевими чиновниками Шмигаль обговорив можливість будівництва й відкриття міжнародного пункту пропуску з Румунією в районі прикордонної застави “Шибене”.

 «Вже є проектно-кошторисна документація, минулого тижня я приїхав з Румунії, де мав зустріч з головою повіту, ми домовились про спільну зустріч разом із головою нашої ОДА, їхніми представниками. Вони зі своєї сторони будуть лобіювати відкриття переходу, ми зі своєї сторони»,- каже голова Верховинської райради Іван Шкіндюк.

На Верховинщині наголошують, що відкриття міжнародного пункту пропуску потрібне не лише для економіки, а й для збереження культурних, духовних та родинних зв`язків.

«Там живуть українські села, в нас одна мова, наша, українська, гуцульська. Румуни хочуть почати співпрацю, аби вони могли до нас, ми до них. Їм цікава спавпраця як в туристичному плані, так й в торгово-економічному. Зараз вони хочуть відкрити піший переїзд, а потім будувати автомобільний. Це потрібно зробити, бо ще так років 10-15 – і там забудеться українська мова і вони асимілюються. Там наразі лиш одна українська школа, щоправда церкви правляться на українській мові»,- каже Шкіндюк.

Попередньо відомо, що зустріч з владою румунською стороною та головою Івано-Франківської ОДА відбудеться 29 вересня.

«Юридично прикордонна застава “Шибене” відноситься до Чернівецького прикордонного загону, який охороняє ділянку в межах Івано-Франківської -Чернівецької областей. З власного досвіду хочу сказати, що коли відкривають міжнародні пункти пропуску, першою вимогою є дорога. Шлях має бути прокладений за європейськими вимогами, зразками, нормами. Я служив на такому, і мав такий у підпорядкуванні. Це однозначно позитивно – моментально розвивається інфраструктура біля таких пунктів, не дивлячись навіть на те, що він пішохідний. На словацькій ділянці, до прикладу, є один такий пункт, то громадяни Словаччини приходять в Україну купувати продукти харчування, одяг. Вони зацікавлені у тому, щоб витрачати свої гроші на нашій території через різницю цін»,- каже начальник відділу прикордонної служби “Шибене” полковник Січкар.

До слова, за вимогами Євросоюзу, навіть до пішохідного пункту пропуску має бути автомобільний під’їзд.

«Важливо наголосити на тому, що тут більше, ніж економічні зв’язки. Тут духовні, культурні, родинні зв‘язки. Це як жити, коли за стінкою родина, а щоб потрапити до них, треба проїхати 100 кілометрів”,- каже Шмигаль.

На переконання очільника Прикарпаття, відкриття  пункту пропуску через державний кордон дозволить зберегти національні та культурні зв’язки з етнічними українцями Румунії, яких лише у Марамурешському повіті проживає понад 37 тисяч. У повіті знаходяться 12 українських сіл, функціонують дитячі садочки, школи із вивчення української мови та єдиний у Румунії україномовний ліцей.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.