В монастирі у Дорі освятили пам’ятний хрест Климентія Шептицького

Політика, Суспільство

На храмове свято, у день святого пророка Іллі, в с. Дора, що на Яремчанщині, відзначили ювілейний рік священномученика Климентія Шептицького.

Він був засновником цього монастиря. Тому тут освятили хрест на його честь.

Пам`ятний знак повстав з ініціативи місцевих монахів на чолі з отцем-настоятелем Ігнатієм Волинським. Архітектором став Роман Сулик, який також проектував церкву та каплицю у Дорі.

«Християни люблять своїх героїв і пам`ятають історію. Климентій Шептицький був справжнім подвижником християнської віри. Тому дякуємо усім, хто долучився до цієї доброї справи», – каже Ігнатій Волинський.

Великий вклад у популяризацію постаті Климентія Шептицького в Україні робить синкел у справах монашества Львівської архієпархії, голова оргкомітету по відзначенню 150-ліття з дня народження Климентія Шептицького на державному рівні, отець Юрій Бойко. Священнослужитель посприяв також встановленню пам`ятного хреста у Дорі.

«Цей хрест є знаком подяки Богу за отця Климентія Шептицького, який разом зі своїм братом Андреєм Шептицьким, заснували цей монастир у 1935 році. Саме тут будувалась жива церква. Монахи, які прийшли сюди, окрім молитовного життя, зайнялись просвітницькою діяльністю, а саме навчали дітей різного ремесла. Цей монастир набув величезного розвитку. Феноменом його є те, що він перетривав у часі радянського режиму. Монахи звідси не втекли, не зважаючи навіть на те, що монастир був закритий і перетворений на музей атеїзму. В церкві, яка згоріла у 2015 році, знаходились різні предмети, які показували безсенсовність віри у Бога, натомість монахи, які жили в монастирській хаті поруч, своїм життям доказували протилежне. Отець Порфирій Чучман і Мирон Деренюк були тут постійно. Один з них два рази сидів у тюрмі тільки через те, що був монахом. Одного разу йому дали 5 років, бо під час обшуку знайшли фотографію, на якій він був з дітьми і приготовляв їх до Першого Причастя. Сьогодні ми є щасливі з того, що є часи свободи і ми можемо вільно сповідувати нашу віру», – говорить отець.

Відзначимо, що з ініціативи та в результаті депутатського запиту Ольги Ситник (Галабали) обласна рада виділила кошти на спорудження пам`ятного хреста у Дорі.

Нагадаємо, 2019 рік є роком пам’яті Климентія Шептицького. Його відзначають в Україні на національному рівні. Окрім того, священномученика хочуть проголосити покровителем лісів.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.