17-річна українка-емігрантка придумала ДНК-робота для лікування хвороб Паркінсона й Альцгеймера (відео)

Здоров'я, Новини

На початку липня 2019 року в американських газетах з’явилися статті про винахід 17-річної дівчини. Софія Лисенко, дочка емігрантів з України, здобула впевнену перемогу на конкурсі, що проводився під егідою компанії Google в штаті Пенсільванія. Експерти визнали науковий проект школярки вкрай багатообіцяючим.

Тепер дівчина разом з групою колег-учених працює над втіленням свого бачення в життя. Медики всього світу покладають на проект Софії величезні надії. Справа в тому, що творіння емігрантки нарешті дозволить людству ефективно боротися з хворобами Паркінсона та Альцгеймера!

Складне завдання

Учениця 11-го класу захоплюється наукою з глибокого дитинства. Кілька років тому Софія занурилася з головою в складну задачу. Дівчинка билася над виробленням способу доставки ліків в людський мозок, і в кінці кінців знайшла рішення!

«Справа ускладнюється існуванням так званого гематоенцефалічного бар’єру. Він виконує вкрай важливу функцію: не дає вірусам і патогенам порушувати роботу мозку, блокуючи їм доступ.
На жаль, точно так само він блокує надходження в мозок лікарських засобів», – охоче ділиться подробицями завдання Софія.

Робо-ДНК!

Багатогранна особистість, школярка цікавиться величезною кількістю природних і прикладних наук, від програмування і математики до хімії, фізики та біології.

Сукупність отриманих дівчинкою знань допомогла їй знайти рішення проблеми. Софія розробила роботизовану капсулу, розмір якої не перевищує розмір ДНК!

Робот-ДНК запросто пройде гематоенцефалічний бар’єр і зможе усунути виниклі в мозку проблеми.

Ліки від безлічі хвороб

Вчені в захваті, адже подібний механізм дозволить зробити прорив в лікуванні найрізноманітніших хвороб мозку. Так, наприклад, завдяки винаходу Лисенко згодом у людства виникне можливість повноцінно лікувати хвороби Альцгеймера і Паркінсона!

Але поки що відпочивати на лаврах рано: у Софії попереду непочатий край роботи. Зараз дівчина разом з колегами розробляє алгоритм, що дозволяє «засікати» церебральний параліч у немовлят.

Талановита школярка

Організатори конкурсу діляться своїми враженнями про Лисенко: «Вона дуже гарна дівчинка, а її батьки роблять все можливе для того, щоб їх дитина розвивав свої здібності».

Директор школи, де вчиться Софія, згадав, що школярка відвідує практично всі місцеві гуртки, причому не з-під палиці, а з власної волі!

Сім’я Лисенко переїхала в США, коли їх доньці було всього 3 роки. Сьогодні, втім, вже доросла Соня стверджує: були б батьки в Україні, вона сама все одно пішла б у науку. Втім, дівчинка визнає: в США куди простіше спілкуватися з фахівцями з усього світу!

Отож знай наших! А ти обов’язково поділися статтею з друзями!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.