Українцям пообіцяли здешевшання ліків: перші подробиці

Здоров'я, Новини
Введено держрегулювання цін на медичні препарати

За останні п’ять років вартість ліків в Україні зросла в півтора – два рази, для здешевшання медикаментів з 1 липня введено державне регулювання цін на медичні препарати.

Про це повідомляє Голос.if.ua із посиланням на napensii.

З 1 липня Міністерство охорони здоров’я має регулювати ціни на найбільш затребувані препарати з Національного переліку основних лікарських засобів. Зараз в перелік входить 427 найменувань діючих речовин, 60 з яких дуже популярні (парацетамол, лідокаїн, преднізолон, вугілля активоване та ін.). У грошовому вираженні це близько 80% від загального обсягу закупівель.

Державний контроль вартості ліків орієнтуватиметься на вартість подібних ліків в країнах Центральної Європи і Балтії, де аналогічні ліки дешевші, ніж в Україні.

МОЗ має встановити граничні оптові відпускні ціни, та оприлюднити відповідний реєстр. Щокварталу міністерство повинно здійснювати моніторинг рівня цін на лікарські засоби і ступень їх доступності для населення. Щороку реєстр має оновлюватися.

Нагадаємо, раніше стало відомо, скільки грошей українці витратили на ліки у 2018 році – у середньому у аптеках “залишилося” $73 на людину, при чому ця сума має тенденцію до зростання, в 2016 році цей показник становив $54.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.