Івано-Франківська облрада у зверненні до президента обурилася «формулою Штайнмаєра» (документ)

Новини, Політика

Івано-Франківська обласна рада ухвалила звернення до президента Володимира Зеленського та керівництва держави, в якому висловила своє обурення узгодженням в Мінську так званої «формули Штайнмайєра».

Сьогодні, 3 жовтня Івано-Франківська обласна рада зібралась на позачергову сесію. Напередодні, зважаючи на суспільно-політичну ситуацію в Україні, представники фракцій висловили спільну думку про необхідність проведення позачергової сесії обласної ради, інформує Голос.if.ua.

У порядку денному два питання: “Про суспільно-політичну ситуацію в Україні” та “Про звернення обласної ради щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам набувати у власність землі чи інші державні стратегічні ресурси України”.

Текст звернення щодо суспільно-політичної ситуації в Україні зачитав перший заступник голови Івано-Франківської облради Василь Гладій.

У зверненні йдеться, що підписаний президентом документ “є прихованою здачею національних інтересів України, загрожує безпеці та територіальній цілісності держави та є фактично капітуляцією у російсько-українській війні”.

“Наслідком підписання стане ще одне Придністров’я, але вже на території України. Такий документ – це наруга над пам’яттю про загиблих та зневага живих захисників України. Це відкритий шлях не тільки до послаблення, але й до зняття санкцій з Росії”, – йдеться у тексті.

“Президент Зеленський не збирається здавати жодного шматка нашої землі. Ніяких виборів під дулами кулеметів не буде. У пріоритеті повернення полонених. П’ятирічний досвід війни демонструє, що розв’язати війну можна лише у Нормандському форматі”, – запевнив депутатів голова ОДА Денис Шмигаль та закликав не голосувати за популістські лозунги.

При голосуванні звернення підтримали 67 депутатів. Його спрямують президенту, Верховній раді та народним депутатам.

Нардепів від області також закликають проявити свій патріотизм, професіоналізм та державницьку позицію.

1 жовтня українська сторона Тристоронньої контактної групи погодила «формулу Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на Донбасі, а президент Володимир Зеленський анонсував розробку нового закону про особливий статус Донбасу. Згоду на «формулу Штайнмаєра» в Києві зустріли акціями протесту під гаслом «Ні капітуляції».

У середу, 2 жовтня Зеленський провів закриту зустріч з головами фракцій парламенту з приводу погодження Україною «формули Штайнмаєра».

Як повідомляють ЗМІ, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що альтернативи варіантів для мінських угод немає, а “формула Штайнмайєра” є компромісним рішенням з досягнення миру на Донбасі.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.