Два місяці без газу. Іванофранківці із сином з інвалідністю припинили газопостачання (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Сім’ї іванофранківки Світлани Шевченко, яка мешкає у будинку із сином з інвалідністю, майже два місяці тому від’єднали газопостачання.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Їжу люди готують на електроплиті, а кімнати опалюють дровами. Зі слів жінки, газовий лічильник контролери не перевіряли понад 14 років, проте квитанції вона оплачувала, також отримувала субсидію.

Про те, чому Світлані Шевченко від’єднали газопостачання, і яка ситуація із боржниками за газ в Івано-Франківській області, дізнавалася кореспондентка Суспільного Карпати.

Пенсіонерка Світлана Шевченко каже, що у 2020 році через хворобу пів року не могла оплачувати рахунок за газопостачання. Однак надалі, розповідає жінка, продовжувала платити.

Два місяці без газу. Іванофранківці із сином з інвалідністю припинили газопостачання

“Ми навіть пічку палили дровами, щоб економно, щоб менше платити. Лічильник ніхто не перевіряв. І тут з’являється в серпні старша жіночка в темних окулярах з фотоапаратом, сфотографувала показники і пішла, нічого не сказала. Потім приходить мені лист, що у мене борг — 35 тис. 850 грн. Я, як стояла там, добре, що лавка була, так я і впала”, — говорить Світлана Шевченко.

Два місяці без газу. Іванофранківці із сином з інвалідністю припинили газопостачання

Начальник відділення “Івано-Франківськгазу” Андрій Струк розповідає, що спочатку газопостачання припинили через ремонтні роботи підземного газопроводу. Пізніше виявили витік газу, тому, за його словами, довелося від’єднати газопостачання у квартирі методом відрізки. Надалі ж відновити його не вдалося через борг.

“Контролер приходив у червні. І за цією адресою справді заборгованість є. Ми відключали не за заборгованість, але людина споживала газ, за розподіл вона оплачувала, а безпосередньо за газ — ні. І тому виникла ця заборгованість. Це треба людині з’ясовувати в “Івано-Франківськгаз Збуті”. Або оплачувати її повністю, або складати угоду на розтермінування цього платежу. Нам треба, щоб були виконані ці роботи, тоді ми одразу відновимо газопостачання”, — розповів Андрій Струк.

Два місяці без газу. Іванофранківці із сином з інвалідністю припинили газопостачання

Прессекретар “Івано-Франківськгаз Збуту” Ігор Марковський каже, працівники установи виявили, що досі будинок Світлани Шевченко не перебував у базі споживачів. Одначе, з його слів, за газопостачання жінка платила раз у рік невелику суму.

“Споживачеві декілька років тому, зараз не готовий сказати, з якої причини, від’єднали газопостачання. Відповідно, йому не нараховували обсяги спожитого газу. Чому сталося так, що під час відключення людина далі мала можливість фактично використовувати природній газ – це питання до оператора ГРМ. Відтак до людини прийшов контролер, сфотографував лічильник і вніс його в базу. Тоді ми побачили, що в абонента – понад 4 тис. необлікованих кубів”, – сказав Ігор Марковський.

Адвокат Іван Цебрій під час телефонної розмови із кореспонденткою Суспільного сказав, що Світлані Шевченко не має сенсу звертатися до суду, адже вона не зберегла чеки, які є доказом оплати. Тому рекомендує жінці оформити реструктуризацію боргу, тобто оплату частинами.

Два місяці без газу. Іванофранківці із сином з інвалідністю припинили газопостачання

“Раджу, аби жінка йшла до них і просила все таки під’єднати газ. Щоб домовлялася, що заборгованість вона буде погашати на виплату, якщо не має такої суми зараз. Я думаю, що вони мали би на це піти, тому тут ситуація з двох сторін: вона не платила, а вони не дивилися і не контролювали, і рахунки не виставляли. Потім, коли побачили, то виставили рахунок. Але це ж, по суті, і вони допустили таку ситуацію”, – пояснює Іван Цебрій.

Прессекретар “Івано-Франківськгаз Збуту” Ігор Марковський розповів про зміни у законодавстві, які дозволяють від’єднувати боржників від газопостачання. За його словами, станом на початок вересня борг населення за спожитий газ становить понад 500 млн грн. Найбільшими містами-боржниками є Івано-Франківськ – понад 50 млн грн, а також Коломия, Калуш, Долина та Надвірна.

“З вересня ми подали оператору ГРМ, який відключатиме понад 2 000 абонентів. На сьогодні вже 79 абонентів від’єднані від газопостачання – це найбільші боржники. Сума, за яку подається наша заява оператору ГРМ, – від 500 грн”, – сказав Ігор Марковський.

Він також додав, що прострочена у понад три місяці заборгованість за комунальну послугу є підставою для припинення отримання субсидії від держави. Не діє заборона на відключення боржників лише у регіонах, де запроваджена червона карантинна зона.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.