В окупованому Криму майже вичерпались запаси питної води – еколог

Новини, Суспільство

Дефіцит питної води в окупованого Криму виник через водні потреби російських військових баз та промислових об’єктів.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на DW.

Окупанти днями повідомили, що через падіння притоку води в Щасливенське і Загірське водосховища, зокрема жителям Ялти, подаватимуть воду по шість годин на добу.

Люди скаржаться, що навіть після включення за графіком, вода має жовтуватий відтінок і тече зі слабким напором.

За словами начальниці відділу агрометеорології “Укргідрометцентру” Тетяни Адаменко, п’ять років тому на анексованому українському півострові випало лише 70% річної норми опадів і відтоді водний баланс у цій зоні не відновлюється.

Заступник директора з наукової роботи Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк розповів, що наразі у Криму ситуація стабілізувалася, бо йшли дощі, але опадів випало недостатньо, щоб наповнити джерела.

За його словами, самопроголошена “влада” Криму практично вичерпала запаси питної води, сформовані природними стоками.

“Північно-Кримський канал не працює, водосховища не наповнюються та вже перетворилися на деградаційні екологічні об’єкти. Через глобальне потепління не наповнюються місцеві річки та озера, які формуються стоками” – каже Яцюк.

Яцюк вважає, що сподіватися на рясні опади, сніг та талу воду з гір, які б могли наповнити водойми на півострові, кримчанам не варто, оскільки метеорологи прогнозують цього року таку ж теплу і безсніжну зиму.

За словами заступниці постпреда президента в АР Крим Таміли Ташевої, для потреб цивільного населення питної води у Криму цілком достатньо, але дефіцит виникає через водні потреби російських військових баз та промислових об’єктів.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.