У Івано-Франківській області за неявку до ТЦК розшукують майже 40 тисяч військовозобов’язаних

Війна, Новини, Політика

У Івано-Франківській області за неявку до ТЦК розшукують 36 тисяч військовозобов’язаних.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на заступника начальника Івано-Франківського обласного ТЦК Романа Боднара в інтерв’ю виданню Західному курʼєру.

Усі ці люди офіційно перебувають у розшуку поліції, а осіб, які є в цій базі, поліція має право примусово доставляти до ТЦК в порядку адміністративного затримання.

Він також зазначив, що ці дані містяться у системі Оберіг. Туди надходять відомості з різних реєстрів, однак доступ до системи є лише у ТЦК та Прикордонної служби.

За словами Боднара, особа потрапляє у базу, якщо не прибула по повістці до ТЦК, не повідомила передбачені законом дані, або ухилилася від призову іншим способом.

Зазначається, що за 2024 рік в цю базу внесли ще три тисячі громадян.

«Тому не треба дивуватися, коли когось з військовозобов’язаних зупинили на вулиці, перевірили по базі Оберіг і відразу примусово доставили до ТЦК. Бо від початку війни тих, хто отримав повістку, не прибув до нас і думає, що його ніхто не буде шукати, дуже багато», — наголосив Боднар.

Він також нагадав, що наразі в Україні явка до ТЦК за викликом є обов’язковою, а виклик «може здійснюватися в будь-який спосіб» та будь-де, зокрема у громадських закладах, на вулиці, на підприємстві, в транспорті та за адресою проживання.

Новий законопроєкт про мобілізацію — що відомо

30 січня уряд зареєстрував у Верховній Раді нову редакцію законопроєкту про мобілізацію (№ 10449). Він пропонує, зокрема, запровадити повістки через електронний кабінет призовника. Також серед нововведень — знизити призовний вік до 25 років, встановити терміни для демобілізації – 36 місяців, запровадити добровільну мобілізацію для засуджених, обмеження для ухильників, заборонити державну службу без військової підготовки тощо.

7 лютого законопроєкт № 10449 про посилення мобілізації ухвалили в парламенті в першому читанні.

27 лютого комітет Ради з питань нацбезпеки почав розгляд законопроєкту про мобілізацію до другого читання.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.