Представниця Уповноваженого з питань зниклих безвісти Наталя Пасічник: «Не з чуток, а з власного досвіду, знаю специфіку роботи пошуку»

Новини, Суспільство

Торік у вересні Кабінет Міністрів ухвалив передачу функцій Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти до Міністерства внутрішніх справ. З того часу МВС займається координацією розшуку осіб та функціонуванням Реєстру. 

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Разом з тим, в областях запровадили посади представників Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин. На Івано-Франківщині цю посаду з лютого 2024 року обіймає Наталя Пасічник.

Чому близьким зниклих не радять поширювати у соціальних мережах персональну інформацію, Наталя Пасічник розповіла в інтерв’ю журналістці Фіртки.

«З 12 лютого 2024 року я забезпечую функції представника Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин МВС України в Івано-Франківській області.

Ще з 2014 року, не з чуток, а з власного досвіду, знаю специфіку роботи пошуку безвісти зниклих та ідентифікації тіл. Розумію, які труднощі  виникають в родин зниклих та структур, які безпосередньо долучені до процесу пошуку. Кожна історія унікальна, втім проблеми не дуже відрізняються.

Безперечно, вкрай складно жити у невідомості. Моє завдання — надати рідним кваліфіковану допомогу, скерувати з усіма установами, які беруть участь в процесі встановлення місцеперебування зниклих.

Якщо близьким зниклих потрібна моя підтримка та допомога, я супроводжуватиму їх на будь-якому з етапів пошуку», — ділиться представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області.

Наталя Пасічник каже: шукати зниклих військових у соціальних мережах не заборонено, але не варто це робити, щоб не нашкодити процесам пошуку.

«Скільки б на цьому не наголошували, люди все одно продовжують це робити. Така поведінка близьких зниклого цілком зрозуміла.

Втім, важливо розуміти, що будь-яка інформація, яка містить персональні дані людини зниклої безвісти може зашкодити не лише процесу пошуку та подальшому процесу обміну, а й здоров’ю та навіть життю зниклої людини.

Наприклад, коли ви в соціальних мережах поширюєте персональні дані людини та її світлину у військовій формі, ви, несвідомо, можете викрити цю людину, якщо вона переховується на тимчасово окупованих територіях у цивільному.

Чи, для прикладу, людина може перебувати в полоні як цивільна, а ви викриваєте її, зазначаючи, що це саме військовослужбовець», — уточнює представниця Уповноваженого.

Ще один важливий нюанс, додає Наталя Пасічник, — під час пошуку зниклих нерідко можна натрапити на шахраїв, які намагаються нажитись, пропонуючи начебто можливість розмови телефоном зі зниклим або ж послуги щодо обміну чи повернення тіла.

«Не довіряйте таким повідомленням та ретельно перевіряйте отриману інформацію. Пам’ятайте, якщо за розшук або нібито повернення тіла зниклого у вас просять грошову винагороду — це шахрайська схема. На жаль, є ті, які ведуться на це».

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.