Держава не має достатньо фінансових ресурсів: чому добровольцям складно отримати статус учасника бойових дій

Війна, Новини, Суспільство

Верховна Рада України увосьме ухвалила продовження воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб – до 13 травня 2024 року.

Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ .

У цей період всі чоловіки призовного віку, які за рішенням військово-лікарської комісії визнані придатними до військової служби, можуть отримати мобілізаційне розпорядження. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки своєю чергою активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію.


На вашому досвіді були ситуації, коли чоловіки на початку повномасштабної війни стали на захист країни, не підписуючи жодних контрактів, а зараз не можуть отримати статус учасника бойових дій?

Чому це так складно?


Майже неможливо, потрібні свідки. По-перше, держава не має достатньо фінансових ресурсів. По-друге, що дає цей статус УБД? Грубо кажучи, дає можливість безплатно користуватися громадським транспортом, 25% оплачує комуналку і зроблять безплатно пам’ятник, якщо Герой поліг, тобто поховають на Алеї Слави.

Відверто кажучи, сьогодні за комунальні послуги в Україні через відсутність коштів не платить чимала кількість людей. Часто борги їх не лякають, бо ж війна все «спише».


Статус УБД важливий й у тому випадку, якщо військовий загине чи зникне безвісти – його родина отримає компенсацію.


В ідеалі так мало б бути. Але знову ж таки – держава не має достатньо фінансових ресурсів. Ці виплати отримати складно.

Я ось був в АТО, але статусу УБД не маю. Тоді обіцяли військовим 10 соток землі, але я й цього не брав. Я ж не через ці 10 соток йшов воювати. Мені важливо було захищати Україну.

З позитивних моментів на сьогодні у країні всі захоплюються відвагою воїнів і волонтерів. Звичайно, є свої прогалини: корупція й так далі. Добре, що все-таки у медіа багато викривають. Так потрохи змінюють негідне керівництво у різних структурах.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.