Скандал у Надвірній: батьки скаржаться, що їх змушують за власний кошт облаштовувати сховище в ліцеї

Новини, Суспільство

Батьки школярів Надвірнянського ліцею №1 імені В’ячеслава Максимовича Чорновола заявили, що їм запропонували доукомплектувати сховище в ліцеї – придбати з кожного класу по три лавки вартістю від тисячі гривень за кожну.

Про ситуацію розповіла волонтерка, голова батьківського комітету в 9-Б класі Тетяна Охотник, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.if.ua.

«Будь ласка, поясніть, чому висувається пропозиція доукомплектувати сховище в ліцеї за кошт батьків? Такі питання навіть не повинні озвучуватися. Ні у вигляді пропозицій, ні у вигляді прохань. Апріорі – за державний кошт», – публічно звернулася Тетяна Охотник до міського голови Надвірної Зіновія Андрійовича, департаменту освіти та безпосередньо керівництва Надвірнянського ліцею №1 імені В’ячеслава Максимовича Чорновола.

Інформацію про оголошений збір на лавки підтвердили інші батьки учнів з цього навчального закладу і, як доказ, продемонстрували скріни повідомлень з батьківського чату.

«Батьки, на загальношкільних зборах директор оголосив інформацію щодо збору з кожного класу лавок в кількості 3 шт. Одна коштує 1100 грн, тобто загальна сума 3300 грн. Лавки потрібні в укриття», – йдеться в повідомленні.

В коментарях батьки уточнили, що через недоукомплектоване укриття в ліцеї можуть запровадити навчання в дві зміни.

«Такий збір таки був оголошений, і точно не батьками. Теж здавали з класу гроші на лавки. Аргументували, наскільки я зрозуміла, тим, що, якщо укриття нашим коштом не доукомплектують, то деяким дітям доведеться ходити в другу зміну. А цього нікому не хотілося б», – написала Мар’яна Томин.

Директор Надвірнянського ліцею №1 імені В’ячеслава Максимовича Чорновола Іван Криска заперечив, що інційовував збір на лавки.

«З ініціативи керівництва навчального закладу не оголошувалося жодного збору коштів», – написав Іван Криска.

Директор ліцею уточнив, що озвучував питання необхідності заміни сидінь, але жодної розмови про збір коштів не озвучував.

«Всі учні забезпечені місцями для сидіння, проте деякі з них потребують оновлення!», – написав Іван Криска.

Також очільник навчального закладу спростував інформацію про навчання в дві зміни.

«Жодної розмови про другу зміну не було і бути не може, укриття здатне вмістити всіх учасників освітнього процесу», – додав Іван Криска.

В Управлінні освіти Надвірнянської міської ради відзначили, що також не уповноважували працівників закладів освіти Надвірнянської територіальної громади звертатися з пропозиціями до батьків щодо укомплектування захисних споруд цивільного захисту.

«Обстеження захисних споруд щодо їх готовності до використання(в т.ч. і облаштування) здійснює відповідна комісія. Укриття Надвірнянського ліцею №1 ім.В.М.Чорновола місцями для сидіння облаштовано». – запевнили в управлінні освіти.

На ситуацію відреагував міський голова Зіновій Андрійович.

«Це недопустимо і протизаконно! Всі умовні укриття ремонтуються за кошти міського бюджету або залучення коштів з інших бюджетів або міст – побратимів!», – написав мер.

Він також додав, що якщо буде запит від керівництва ліцею на доукомплектування сховища, в мерії будуть шукати на це ресурс. Також голова громади просить не дискредитувати навчальний заклад, якщо ініціатива про збір коштів надійшла безпосередньо від самих батьків.

«Ніхто немає законного права робити подібні збори. Я переконаний що ні керівництво освіти, ні ліцею не робило заклики. Якщо батьки робили чи думали про таке – то це не з ініціативи керівників освіти чи міста», – додав Зіновій Андрійович.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.