Пентагон відкрив 50 криінальних проваджень щодо військової допомоги США Україні

Війна, Кримінал, Новини, Політика

Генеральний інспектор Пентагону заявив Роберт Сторч, що його кримінальні слідчі відкрили понад 50 справ, пов’язаних з наданням допомоги Україні, в тому числі за участю підрядників, але ще не висунули жодних звинувачень.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Bloomberg.

Розслідування, які перебувають на різних стадіях, розглядають такі питання, як «шахрайство у сфері закупівель, підміна продукції, крадіжки, шахрайство або корупція, а також нецільове використання коштів. Ми не підтвердили жодного з таких звинувачень, хоча це може змінитися в майбутньому», – заявив генеральний інспектор Сторч на брифінгу.

Американський чиновник уточнив, що справи стосуються шахрайства під час закупівель, заміни продукту, крадіжки або корупції та перенаправлення.

“Ми не підтвердили жодних таких звинувачень, хоча це цілком може змінитися в майбутньому”, — зазначив він.

Сторч спрогнозував, що таких розслідувань буде ще більше з огляду на “кількість та швидкість” постачань в Україну.

У ЗМІ пояснили, що Пентагон очолює зусилля США з моніторингу виділених для України приблизно 113 мільярдів доларів. Зі слів інспектора, аудитори виявили “прогалини” у наданні допомоги. Зокрема, йдеться про неповні декларації на вантажі, які прямують в Україну через Польщу.

“Як наслідок, персонал Міністерства оборони не мав необхідної видимості та підзвітності всіх типів обладнання під час процесу передачі”, — визначили аудитори.

Нагадаємо, у січні генеральний інспектор Пентагону заявив, що США не змогли повністю відстежити деякі з найбільш чутливих видів зброї та обладнання, надісланих Україні для захисту від Росії через інтенсивні бойові дії.  31 січня США та Україна підписали меморандум щодо посилення контролю за використанням військової допомоги. З українського боку меморандум підписав головний інспектор Міноборони адмірал Ігор Воронченко, з американського – генеральний інспектор Міноборони США Роберт Сторч.

Нещодавно Сторч заявив, що Пентагон не підготував заздалегідь адекватних планів, які б допомогли українським військовим проводити технічне обслуговувати бойової техніки – зокрема танків М1 Abrams та комплексів протиповітряної оборони Patriot.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.