Прокурор: Зростання кількості страт українських військовополонених свідчить про зміни в політиці Росії

Війна, Новини, Політика

Прокурори від кінця листопада 2023 року зафіксували зростання кількості розстрілів російськими окупантами українських військовополонених.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на голову департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрія Бєлоусова в етері “Суспільне. Спротив”.

Станом на зараз прокуратура здійснює 19 кримінальних проваджень щодо вбивства 45 українських військовополонених. Це тільки ті цифри, які відомі правоохоронцям наразі.

“Ми бачимо тенденцію до зростання цих випадків, починаючи з кінця листопада 2023 року. І вже цього року — це просто масовість. Це переважно Запорізька область, Донецька область. Для нас це свідчення того, що це були зміни в політиці і це явно ініціюється вищим керівництвом ЗС РФ. Бо не можуть випадково бути випадки в такій кількості”.

Як каже представник Офісу генпрокурора, поширення таких розстрілів у соцмережах мають на меті психологічний вплив.

 “Це намагання залякати українців для того, щоб вони не чинили спротив. І це лягає в загальну канву політики російської федерації щодо підкорення українського народу. Коли вони намагаються через насильство, страти, депортацію наших громадян примусити українців здатися”.

Нагадаємо:

  • Російський диктатор Володимир Путін після повідомлень про розстріл українських полонених цинічно заявив, що Росія “завжди дотримувалась міжнародних правових документів та конвенцій” щодо поводження з військовополоненими.
  • 16 лютого українські захисники для збереження життів та покращення оперативної обстановки відійшли з позиції “Зеніт” в Авдіївці. У неділю 18 лютого рідні поранених в Авдіївці бійців, яких росіяни взяли у полон після захоплення позиції “Зеніт”, впізнали їхні тіла з відео у соцмережах.
  • 19 лютого 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка, яка захищала Авдіївку, повідомила, що росіяни обіцяли провести евакуацію поранених українських бійців, що лишилися в оточенні в опорному пункті “Зеніт”, а натомість розстріляли їх.
  • 20 лютого в мережі поширили відео розстрілу військовослужбовцями армії РФ трьох українських захисників, взятих у полон поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області. Служба безпеки України та прокурори заявили, що розслідують розстріл.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.