Департамент архітектури попереджає франківців про небезпеку обвалів, нагадує власникам про відповідальність (фото)

Новини, Суспільство

Зимовий період 2024 року, судячи з прогнозів погоди, йде до завершення. Саме у цей час  підвищується небезпека обвалів елементів фасадів.

Про це нагадують та застерігають у Департаменті містобудування та архітектури міської ради, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Вже є руйнування на кількох об’єктах, в тому числі з обвалом, значних фрагментів карнизів – вони найбільш вразливі до згаданих погодних факторів. Викликає тривогу ще ряд об’єктів з аварійними елементами.

В зв’язку з цим Департамент звернувся до комунальних служб з проханням, як виняток, по можливості, встановити захисні екрани на деяких виявлених будинках з загрозливою ситуацією.

Де буде виявлена найбільша небезпека, звертатимемось щодо термінового демонтажу аварійних елементів.

Падіння зокрема великого фрагменту карнизу в будинку на вулиці Гетьмана Мазепи, 11, а також інші схожі випадки в місті, повинні заставити задуматись не тільки їх співвласників, а й співвласників з управителями всіх без винятку будинків, де є загроза подібних руйнувань.

426600855 706468144974074 7425137864731862084 n scaled

При цьому слід зазначити, що в місті нараховується понад п’ятсот пам’яток архітектури в приватній власності. Ми акцентуємо увагу першочергово саме на пам’ятках архітектури, оскільки втрата ресурсу міцності елементами фасаду і будинками в цілому має вищі темпи, а ніж в інших споруд.

Будинки, як і будь-яке майно, потребує методичного та ретельного нагляду та обслуговування. Однак більшість власників будинків самоусунулись від цього.

Так, багатоквартирні житлові будинки до їх приватизації були державною власністю, тож нагляд за загальним технічним станом об’єктів та їх обслуговування здійснювалось житлово-експлуатаційними конторами.

426607062 706468111640744 7892511888374787903 n scaled

За інерцією співвласники далі продовжують очікувати на якусь сторонню допомогу з їхнім приватним майном – що прийде якийсь «хтось» і зробить все «за дякую».

У Департаменті нагадали:

  • після приватизації житлових та нежитлових приміщень будинки з комунальної форми власності перейшли в приватну форму співвласників житлових та нежитлових приміщень з її правами та обов’язками. Одним з обов’язків співвласників є забезпечення безпечної експлуатації свого майна.

Тож наголосили:

  • співвласники повинні самостійно проводити обстеження своїх будинків на предмет їх безпечного утримання та правильної експлуатації та, в разі потреби, вжити необхідних заходів – провести протиаварійні, ремонтні чи ремонтно-реставраційні роботи.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.