Прикарпатці боргують за електроенергію 115 мільйонів гривень: де найбільше

Економіка, Новини, Суспільство

Жителі Івано-Франківщини боргують за електроенергію 115 мільйонів гривень. Це — вдвічі більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення РФ, відколи ввели мораторій на відключення боржників. Тоді ця сума склала 68 мільйонів гривень.

Про це Суспільному розповіла заступниця директора з питань обслуговування клієнтів компанії “Прикарпатенерготрейд”, що постачає електроенергію на Івано-Франківщині, Тетяна Шутка, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

З 29 грудня 2023 року уряд скасував мораторій на відключення електроенергії, газу та водопостачання побутовим боржникам у тилових областях.

Тож енергетики “Прикарпатенерготрейду” 30 січня планували відключити світло 20 людям, які загалом заборгували 1 мільйон 200 тисяч гривень. Проте споживачі оплатили або реструктуризували борги.

“Можна укладати договір реструктуризації. Звісно, якщо для цього є підстави. Можна просто почати оплачувати хоча б частково, і тоді ми розуміємо, що споживач вже йде нам назустріч. Тобто це є питання домовленостей і узгодження. Але дуже прошу всіх не доводити до вимкнення, тому що це вже, по-перше, крайній захід, а, по-друге, повторне підключення є платним. Тобто доведеться, крім самої суми боргу, оплатити повторне підключення, а це — від 400 до майже 3000 гривень”, — каже Тетяна Шутка.

З її слів, найбільше боргують жителі Івано-Франківської, Надвірнянської та Косівської громад.

Заступник директора з управління активами з питань обліку електроенергії “Прикарпаттяобленерго” Віктор Гораль розповідає, що за п’ять днів до вимкнення споживачам надсилають попередження. Приблизно 200 тисяч з півмільйона споживачів в області компанія може відключити дистанційно.

“Є кілька варіантів, як може проводитися вимкнення. Перше — це відключення у приладі обліку, тобто ми їдемо на місце до споживача, показуємо нарядне відключення і вимикаємо електроустановки споживача. Якщо людина нас не допускає, ми виключаємо на опорі, якщо це — приватний сектор, або в будинковому щиті, якщо це є багатоповерховий будинок. Так само в нас на сьогодні є майже 200 тисяч приладів обліку, які ми можемо увімкнути дистанційно”, — говорить Віктор Гораль.

З його слів, наступна хвиля відключень в області запланована на 14-15 лютого. У переліку — приблизно три тисячі споживачів.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.