На крок ближче до вилучення заморожених активів Росії: комітет ПАРЄ схвалив ідею

Економіка, Новини, Суспільство

Комітет з політичних питань Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив проєкт резолюції щодо конфіскації заморожених у країнах Заходу російських активів та спрямування їх на відбудову України.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на пресслужбу ПАРЄ.

У проєкті резолюції, що ґрунтується на доповіді представника Албанії Лулзіма Баші, комітет заявляє, що Росія як країна-агресор має надати “повну компенсацію за шкоду, завдану її протиправними діями на міжнародному рівні, у тому числі за руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні збитки та інші негативні наслідки”.

На цьому етапі йдеться лише про проєкт і він ще не схвалений на рівні ПАРЄ.

У тексті пропонують, щоби Рада Європи очолила процес “вилучення російських державних активів та їхнє використання на відбудову України”, відзначаючи, що на червень 2023 року завдані Україні збитки внаслідок війни оцінювали у 416 млрд доларів США.

Комітет рекомендує створити міжнародний компенсаційний механізм під егідою Ради Європи, що передбачало би створення міжнародного трастового фонду, до якого передали б активи з країн-учасниць Ради Європи та інших держав.

Також пропонується створити неупереджену й ефективну комісію для розгляду претензій, що діяла би за загальновизнаними юридичними нормами, аби розглядати заявки України та інших суб’єктів (фізичних та юридичних осіб), постраждалих внаслідок агресії.

Комітет закликає країни-учасниці Ради Європи та інші держави, у яких є заморожені російські активи, активно співпрацювати у питанні передачі цих активів у цей механізм за підтримки ЄС, США та країн “Групи семи”.

“Згідно з міжнародним правом, держави мають право застосувати контрзаходи проти країни, яка серйозно порушила міжнародне право. Настав час, щоби країни Ради Європи перейшли від санкцій до контрзаходів”, – заявили у комітеті, додавши, що не бачать проблем з легітимністю такого кроку.

У проєкті аргументують, що це допоможе посилити Україну, забезпечити відповідальність Росії та стримати потенційні наступні випадки агресії.

Парламентська асамблея, до якої входять парламентарі 46 країн, має розглянути це питання на одній з наступних сесій.

Цей проєкт є складовою компенсаційного механізму, про ідею якого домовилися на саміті Ради Європи у Рейк’явіку влітку 2023 року.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.