Ветеран війни з Івано-Франківщини розбудував в Карпатах страусину ферму (фото)

Новини, Суспільство

Сергій Швець, ветеран війни з Івано-Франківщини, ще навчаючись у виші, замислювався про власну справу. Батьки підтримували мрію сина. 

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ye.ua.

Але чобіт окупанта ступив на рідну землю і Сергій пішов боронити Україну від загарбників.

«Під час навчання у виші у нас була військова кафедра, – каже він, – тож я мав певні знання і вміння, які у той момент були потрібні моїй країні. Тому пішов у військкомат, брав участь у бойових діях на Донеччині».

Після демобілізації, Сергій повернувся до свого задуму. Його підтримала уся родина – батьки, дружина, братова сім’я.

Облаштували територію, звели потрібні приміщення і почали шукати перших мешканців.

«Ми не шукали фінансової допомоги ні від держави, ні від іноземних донорів, усього досягали самотужки, – каже Сергій. – А ідею напрямку майбутнього бізнесу подала мама: започаткувати страусину ферму. Це було трохи незвично, але мама, переглянувши телепередачу про страусів, запалила цією ідеєю й мене».

Хлопець почав цікавитися цими великими птахами, вивчав літературу, шукав інформацію в інтернеті.

«Для страусиної ферми потрібно мати трохи землі – вона у нас була, – продовжує Сергій. – Це було цікаво, адже ніхто у нашому краї таким не займався. І ми вирішили втілити мамину ідею в життя». Роботи з облаштування території розпочали ще до війни – у 2013 році.

Через два роки, після демобілізації, Сергій повернувся до свого задуму. Його підтримала уся родина – батьки, дружина, братова сім’я. Облаштували територію, звели потрібні приміщення і почали шукати перших мешканців.

«На Миколаївщині якраз закривалася одна подібна ферма, – згадує чоловік. – У них ми купили 20 страусів й одночасно перейняли досвід». У 2019 році ферма «Саванна» запрацювала.

Сьогодні на фермі, яка розташована у Калуському районі на Івано-Франківщині, живе 26 страусів. Також є фазани, цесарки, павичі. Тут можна не лише помилуватися екзотичними птахами, а й відпочити, скуштувати омлет зі страусиних яєць та страви з м’яса цих птиць, порибалити на місцевому ставку, відвідати сауну, купити різноманітні сувеніри з яєць, шкіри та пір’я страусів.

А також дізнатися про увесь процес розвитку страуса – від яйця до дорослого птаха. Екскурсії на фермі проводить сам Сергій Швець. Він знає про цих птахів дуже багато цікавого.

«Страусине яйце важить півтора-два кілограми, – розповідає Сергій. – Це як 30-36 курячих. Живуть страуси сім’ями – дві-три самки і самець. Кожна така сім’я має свою територію: будівлю та вигул 20-25 метрів завдовжки. Яйця в інкубатор закладаємо влітку. Пташенята народжуються розміром з велику перепілку. А вже за рік виростають зростом до 2,5 метра й вагою до 200 кілограмів. Дорослий страус за день з’їдає близько півтора кілограма корму. Через велику вагу і погано розвинуті крила цей птах не літає. Натомість він швидко бігає, може розвинути швидкість до 70 кілометрів за годину. Живуть страуси доволі довго – до 70 років. Й кожен з них, як і люди, має свій характер, звички, уподобання».

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.