В Івано-Франківську презентували виставку екслібрисів Івана Пантелюка

Новини, Суспільство

У Музеї мистецтв Прикарпаття в Івано-Франківську презентували виставку екслібрисів Івана Пантелюка.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на кореспондентку Суспільного.

В експозиції — 450 робіт митця з приватної колекції краєзнавця і колекціонера старожитностей Ярослава Овчаренка, повідомила з місця події.

Ярослав Овчаренко розповідає: Іван Пантелюк — перший український митець, що використав у своїх роботах національні орнаменти — гуцульську символіку. За життя він створив 1008 книжкових знаків.

“Представлені роботи різного періоду. Переважно — це 70-80 роки та частина 90 років XX століття. Якраз такий пік, коли найбільше виготовив екслібрисів.

Листи, які представлені, робив сам майстер. Це — експозиційні листи, які він використовував у своїх виставках”, — каже Ярослав Овчаренко.

Як розповів директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець, виставка екслібрисів косівського гравера і майстра книжкових знаків Івана Пантелюка у музеї експонується вперше.

“Екслібрис дуже подібний до роботи над маркою. Це — така сама ювелірна робота. На тій невеличкій на кілька сантиметрів площі треба передати всю творчість.

Виконується у дереві надзвичайно тонкими різцями, щоб зробити ці кліше, якими потім штампувалися книжні знаки.

Іван Пантелюк не тільки для нашого краю, але в цілому для України — дуже знакова фігура”, — говорить Василь Романець.

Поділилася спогадами про митця його внучка Зоряна Ясинська. З її слів, екслібриси дідуся експонувалися на багатьох виставках за кордоном, зокрема у США.

Пригадую собі, як ще була маленькою, ми з бабусею вже і спати лягали, а він все штампував. Він мав такий станок. І вирізував на гумі. Приходили люди, замовляли. Постійно займався цією роботою, йому це подобалося”, — каже Зоряна Ясинська.

Олена Гайдукевич відвідує виставку творів митця вдруге. Вперше, каже жінка, зацікавилася екслібрисами, коли знаки майстра Івана Пантелюка експонували восени 2022 року у “Ваґабундо”. Цьогоріч на виставку прийшла зі студентами.

“Цікаво те, що наша молодь цікавиться історією, минулим, і, зокрема, екслібрисами. Зараз вже розпочалися канікули, але от студенти змогли зібратися і відвідати цю виставку”, — розповідає Олена Гайдукевич.

“Я вперше на такий гарній виставці. Роздивляюся кожен зі знаків. Я вражена, справді, тому що кожен по-своєму красивий, і кожен по-своєму виражає щось особливе. Мені дуже сподобалося”, — каже відвідувачка виставки Катя Гаванюк.

Зі слів директора Музею мистецтв Прикарпаття Василя Романця, виставку екслібрисів Івана Пантелюка експонуватимуть упродовж трьох тижнів.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.