Пенсії та індексація: прикарпатцям розповіли, на скільки зростуть виплати у 2024 році

Економіка, Суспільство

В Україні з 1 січня 2024 року максимальна пенсія збільшиться до 23 610 гривень. Це на 2 680 гривень більше, ніж у 2023 році.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Разом з тим, мінімальна пенсія в Україні збільшиться з 2 093 гривень до 2 361 гривні.

Індексація всіх пенсій відбудеться з 1 березня 2024 року.

Підвищення пенсії

Максимальна пенсія в Україні обмежена десятьма прожитковими мінімумами для осіб, які втратили працездатність. Відповідно до проєкту, загальний показник прожиткового мінімуму у 2024 році становитиме 2 920 гривень.

З січня прожитковий мінімум для цієї категорії українців збільшиться з 2 093 до 2 361 гривні — на 268 гривень. Таким чином, максимальна пенсія також зросте в десятикратному розмірі.

Хто має право на максимальну пенсію

Індексація пенсій у 2024 році відбудеться й пройде за новим принципом. Планують реалізувати комплексну реформу. Новації передбачені в ухваленому урядом проєкті держбюджету на наступний рік.

Зокрема, будуть проіндексовані абсолютно всі пенсії. Також будуть впроваджені спеціальні коефіцієнти та бали, які дозволять людям з однаковими умовами виходу на пенсію, незалежно від його часу, отримувати однакову пенсію й однакову індексацію.

В Україні більшість людей, які отримують максимальну пенсію, належать до пільгових категорій. Йдеться про військових та чорнобильців.

Також отримувати високі пенсії можуть ті, хто отримував високу білу зарплату.

Сьогодні для того, щоб заробити максимальну пенсію, потрібно отримувати зарплату орієнтовно 70 тисяч гривень, причому протягом 35 років.

Відтак, судді у відставці — це єдина категорія українців, розмір пенсії яких не обмежений, їхня середня пенсія становить близько 100 тисяч гривень. Судді Конституційного суду мають право отримувати виплати без обмежень.

Нагадаємо, загалом в Україні налічують 10,7 мільйона пенсіонерів, а середня пенсія складає 5 238 гривень. Водночас на Івано-Франківщині середня пенсія складає 4 430 гривень.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.