СБУ і поліція викрили мережу шахрайських кол-центрів з мільярдним обігом (відео+фото)

Кримінал, Новини

Правоохоронці викрили масштабну мережу шахрайських кол-центрів з річним обігом у 3 мільярда гривень.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на СБУ, ДСР НацполОфіс генпрокурора.

У кожному з них працювало від 50 до 200 операторів. Кол-центри працювали в Україні, США та країнах Європи.

За даними слідства, понад 2500 операторів “працювали” в “офісах”, що знаходилися майже в кожному обласному центрі країни. Шукали потенційних працівників через розсилку в месенджерах. З майбутніми “співробітниками” проводили співбесіду та обирали найбільш комунікабельних.

Ознайомлювали з функціоналом та доводили алгоритм їх дій під час спілкування з “клієнтами”. Працівникам обіцяли зарплату від 1000 до 3000 доларів США на місяць.

Оператори шахрайських кол-центрів, представляючись працівниками банків, інвестиційних та телекомунікаційних компаній, державних органів, отримували конфіденційні дані громадян, доступ до особистих кабінетів та їх коштів.

 
 

Щоб завоювати довіру співрозмовника, упродовж кількох днів вони вели з ним телефонну розмову і лише потім діяли.

За даними слідства, зловмисники пропонували своїм жертвам “заробити на біржі”, “інвестувати” кошти у криптовалюту або отримати сумнівний “прибуток” від ставок у гральному бізнесі.

Також фігуранти вигадували приводи, на кшталт: “ваш близький скоїв ДТП і потрібні гроші, щоб розрахуватись” або “допомагаємо переїхати з районів ведення бойових дій”.

Крім того, викриті кол-центри діяли як онлайн-казино відомих брокерських компаній та букмекерських контор.

Оператори кол-центрів завжди використовували підміну номеру телефона. Маючи необхідну інформацію, перераховували кошти на банківські картки підконтрольних осіб.

У випадку з інвестиціями пропонували громадянам вкластися у прибуткові проєкти, і навіть виплачували перші відсотки. Потім переставали виходити на зв’язок.

Ошукували не тільки українців, а й громадян Євросоюзу та США.

За попередніми даними, річний дохід від діяльності кол-центрів сягав 3 млрд грн.

Правоохоронці провели масштабну операцію по всій Україні (за даними поліції, в 16 регіонах). До понад 150 обшуків були залучені 840 правоохоронців: оперативники ДСР та кіберполіції, слідчі ГСУ, управління поліції в областях, співробітники СБУ та бійці спецпідрозділів поліції.

 
 

Правоохоронці вилучили 4000 одиниць компʼютерної та іншої техніки, понад 650 мобільних телефонів та 200 комплексів ip-телефонії, 1500 сімкарт різних операторів, “чорнові” записи, методички, понад 700 тис грн в національній та іноземній валюті.

За словами ОГП, тривають заходи для встановлення повного кола потерпілих.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.