Контроль за проведенням закупівель на всіх рівнях: як на Прикарпатті працює група «Прозорість і підзвітність»

Економіка, Новини

Вже другий місяць на Прикарпатті працює робоча група “Прозорість і підзвітність” при обласній адміністрації.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на очільницю області Світлану Онищук.

“Важливо, щоб група “Прозорість і підзвітність” продовжувала працювати при Івано-Франківській військовій адміністрації. Тому, що зараз, у час війни, також про це говорилося на Конгресі місцевих і регіональних влад, бюджет має бути один – бюджет війни. Всі наші кошти повинні бути спрямовані на перемогу.

Ми тилова область. Маємо максимально працювати для того, щоб допомагати фронту. Наші підприємства, установи, організації мають працювати, щоб сплачувалися податки в усі бюджети. Ми повинні забезпечити життєдіяльність”, – розповіла Онищук.

Зі слів Онищук, водночас є випадки, коли виділення коштів на інфраструктуру необхідне. Так, наприклад, у Верховинському районі влітку через повінь частина сіл була відірвана від нормального життя.

“Звісно, щоб виправити наслідки стихії потрібно було зробити дорогу, щоб вона була проїзна. Коли на такі цілі, щоб допомогти людям; виділяють кошти, то ми розуміємо.

Але, коли роблять фасади  Будинку культури, який 30 років не робили, чи міняють вікна там, де немає жодних заходів і дійств, то для мене це сумнівно. Навіщо це робити?

Чи робити якісь такі речі, які просто сьогодні не будуть використовуватися суспільством. Ці всі роботи треба припинити. Буде перемога – і так, будемо це робити.

Дуже багато до мене є звернень людей. Телефонують, звертаються в особисті повідомлення. І я тоді звертаюся до голів громад. Сама телефоную, запрошую до себе, ми спілкуємося. Проте, не всі хочуть розуміти, що сьогодні в державі триває війна.

Багато відповідей мені було, що вони не самі приймають ці рішення. Ці рішення виносять на сесію громади, нас підтримують депутати, мовляв, не втручайтеся в діяльність органу місцевого самоврядування.

Але, коли вже суспільство активніше стає, коли все більш відкрито говорить, то нам легше працювати у групі “Прозорість і підзвітність”.

Ми запрошуємо цих голів територіальних громад, показуємо скільки є звернень, як реагує суспільство на ці непотрібні в час війни речі.

Тоді спільними зусиллями ми даємо рекомендації та прислуховуються голови територіальних громад”, – зауважила Онищук.

Посадовиця наголосила, що багато громад підтримують військо, допомагають різними зусиллями, втім не всі. З її слів, багато хто вважає, що у державі війни немає й треба розвивати громаду.

“Громаду треба розвивати, я підтримую. Але робити зараз ті речі, які потрібні для забезпечення життєдіяльності. Після нашої перемоги, коли повернуться наші захисники і бюджети будуть хороші, ми тоді зможемо спрямовувати на різні речі кошти.

Ми також рекомендуємо скасувувати непотрібні тендери. Це досить складна робота, але дієва. Були скасовані тендерні закупівлі на будівництво, наприклад, оглядової вежі в релігійному історичному центрі однієї територіальної громади. Це також у медіа говорили й писали.

Тільки спільними зусиллями на засіданні групи вдалося переконати голову громади. Що це зараз непотрібно. Тому 500 тисяч гривень були повернуті до обласного бюджету, а 300 тисяч голова громади пообіцяв спрямувати на потреби ЗСУ. Зараз зима, холодно, потреб є багато.

Я бачу, скільки є звернень від людей та скільки ми звертаємося до різних суб’єктів господарювання, до аграріїв, до підприємців. Скільки з обласного бюджету, а скільки територіальні громади виділяють, це – величезні гроші. Дуже часто ті речі, які ми відправляємо є розхідним матеріалом.

Війна диктує свої правила. Ми повинні перш за все допомагати військовим. Все решта після нашої перемоги. На це звертав увагу Президент України на Конгресі”, – підкреслила Світлана Онищук.

Як зазначила посадовиця, група “Прозорість і підзвітність” працює з усіма територіальними громадами, щоб вони формували свої бюджети, одразу закладаючи кошти на підтримку ЗСУ.

Громадам рекомендували переглянути закупівлі, оптимізувати видатки, а натомість кошти спрямувати на підсилення війська й передбачити фінансовий резерв на наступний рік, коли місцеві бюджети більше не отримуватимуть ПДФО від військових.

“Зокрема, обговорювали про це на сесіях з депутатами різних рівнів. Така спільна робота дає результат. Але вона має бути постійна.

Продовжуємо працювати, бо війна триває й потреби у віськових залишаються”, – резюмувала Світлана Онищук.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26860

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.