З пенсії — на війну: історія офіцера з Івано-Франківщини на псевдо Йосипович

Відео-новини, Новини, Суспільство

Військовослужбовець на пенсії на позивний Йосипович повернувся у ЗСУ, коли країна потребувала його найбільше. Після 24 лютого 2022 року він допоміг сформувати підрозділ у складі 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ з Івано-Франківщини.

Про службу, мотивацію особового складу та роботу цивільно-військового співробітництва на Запоріжжі військовий розповів Суспільному, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Чоловік — родом з Волині, але через службу половину свого життя мешкав на Івано-Франківщині. Стати військовим Йосипович мріяв з дитинства.

“Я пішов на строкову службу — від солдата до звання майора відслужив. Був на різних посадах — від командира взводу до заступника командира батальйону. Звичайно, у мирний час всі так дивилися і казали: “А нащо нам армія?” — пригадує військовий.

Утім Йосипович не шкодує про те, що обрав таку професію.

“Один полководець сказав: “Якщо народ не буде годувати свою армію, то годуватиме чужу”. Коли ще війни не було, я завжди говорив солдатам та молодшим командирам: “Хлопці, ви зараз маєте можливість навчитися, бо прийде час і доведеться захищати”. Це — моя основна мотивація”, — розповідає Йосипович.

У 2013 році за вислугою років чоловік вийшов на військову пенсію. Коли у 2014 році почалася АТО, він пішов до військкомату. Через стан здоров’я тоді його не взяли на службу.

Йосипович швидко адаптувався у цивільному житті. Певний час працював директором з охоронної діяльності, аж поки 24 лютого 2022 року не почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

“Я прибув до територіального центру комплектування та соціальної підтримки й вирішив захищати Батьківщину. Було бажання піти у бойові підрозділи, але стан здоров’я не дозволяв”, — каже військовий.

Саме тоді формувався один з батальйонів 102 бригади. Військовослужбовці, з якими Йосипович раніше служив, запропонували йому приєднатися, оскільки у підрозділі не вистачало кадрових офіцерів.

“Отримав посаду офіцера цивільно-військового співробітництва. На початку було багато проблем із забезпеченням, логістикою. Треба було налагоджувати взаємодію з владою, організовувати допомогу волонтерських організацій. Робити все, щоб підрозділ був дієздатним”, — розповідає Йосипович.

Зі слів військового, унікальність його підрозділу полягає у тому, що приблизно 70% особового складу — це люди, які не проходили навіть строкову службу на момент, коли почалася велика війна.

“Проти нас воюють кадрові російські військові, але ми не віддали їм жодного клаптика землі відтоді, як у квітні 2022 року прибули в зону бойових дій. Спершу на степовій Україні було незвично, але цікаво, бо Запоріжжя — це все-таки батьківщина Нестора Махна. Змушені були швидко адаптуватися, бо ворог обстрілював. Треба було окопуватися і якось захищатися”, — каже Йосипович.

В обов’язки офіцера цивільно-військового співробітництва входить співпраця з місцевою владою, недопущення конфліктів, допомога місцевим жителям, супровід волонтерів у зону відповідальності, а також виявлення людей з проросійськими поглядами. Але найважче вдається виконувати роботу, коли втрачаєш бойового товариша, говорить Йосипович.

“На війні друзів немає. Якщо тут у тебе їх багато й ти їх втрачаєш, потім це дуже боляче відбивається. Наша функція — це також якнайшвидше доправлення тіл полеглих військових з поля бою та організація поховань”, — пояснює військовослужбовець.

Йосипович каже: на полі бою мають бути винятково вмотивовані люди.

“Спостерігаючи за тим, як на вулиці працівники ТЦК та СП зупиняють юнаків та чоловіків й силоміць забирають в машини, виникають інші відчуття. На мою думку, це неправильно. Звичайно, військовим складно, бо вони виконують бойові завдання вже понад півтора року. Командування дає відпустку, вони ненадовго їздять додому. Поки ми не виженемо ворога з нашої країни, інших варіантів немає”, — говорить військовий.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.