На Надвірнянщині загинув 14-річний юнак під час стрільб у ліцеї: деталі трагедії (відео)

Кримінал, Новини, Суспільство

В поліції створили робочі групи, які перевірять, в яких ще навчальних закладах області є така зброя, та хто і як нею користується.

Про це  інформує інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Трагедія на Івано-Франківщині: під час стрільб на шкільному гуртку загинув 14-річний юнак. Хлопець помер від поранення з пневматичної гвинтівки. Як це сталося? Хто стріляв? І де в цей час був вчитель?

Трагедія сталася в сільському ліцеї під час заняття із “Захисту України”. Для учнів 11 класу це був останній за розкладом урок. Тож викладач об’єднав його із гуртковим позашкільним заняттям для учнів дев’ятих і десятих класів. Готував школярів до обласного змагання зі стрільби.

«На уроці були присутні близько 15 дітей. Відповідно розпочалося практичне заняття всупереч всім заходам безпеки, не передбачені умови для проведення такого уроку на коридорі загального користування. Без інструктажу розпочав практичні стрільби пневматичної зброї», – розповіла Алла Бойчук, начальник відділу ювенальної превенції ГУ НПУ в Івано-Франківській області.

В коридорі вчитель облаштував імпровізований тир. Мішені були розміщені на дверях. Стріляли троє по черзі, ще один учень заряджав і подавав пневматичну зброю.

Передаючи зброю черговому стрільцю, 15-річний школяр випадково натиснув на спусковий гачок.

«Загиблий мав стріляти наступний. Він тільки заряджав, розвертається до дитини, складає цю гвинтівку, і замість запобіжника, так пояснює дитина, вона натиснула на спусковий гачок. Це було близько двох метрів до потерпілого», – розповідає деталі трагедії Алла Бойчук.

Металева куля потрапила школяру в груди зліва. Викликали швидку. Але хлопець помер до приїзду медиків. Йому було 14 років, він навчався в 9 класі.

Поліцейські встановили, що пневматичну зброю для ліцею цьогоріч закупила ОТГ на прохання директора для проведення практичних занять зі стрільби.

«Для цього закладу були закуплені 3 пневматичні гвинтівки, які не передбачають отримання спеціальних дозволів на придбання і не передбачають якихось спеціальних умов для зберігання. Однозначно стрільби не повинні відбуватися в коридорах загального користування», – додає начальник відділу ювенальної превенції ГУ НПУ в Івано-Франківській області.

Не мав права вчитель і доручати школяреві заряджати зброю, кажуть правоохоронці. Директор ліцею запевняє, що не знав про проведення занять зі стрільби в коридорі навчального закладу.

Стрільби не було дозволено, скажу так. – коментує директор ліцею Василь Космірак.

– Вчитель у вас питав дозволу?

– Він не питав. Нічого більше коментувати я не буду. –

– Чи є якесь приміщення обладнане для стрільб?

– Ні.

Вчителеві – шістдесят. В школі працює понад 35 років. Колеги розповідають: чоловік доволі досвідчений у справі зброї, адже щороку возив хлопців на стрільби на військово-польові збори.

«Сказати, що він не обізнаний із технікою безпеки, я не можу. Чому він це вчинив? Чому він не повідомив нікого? Я не можу сказати», – додає директор ліцею.

Проти вчителя правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею неналежне виконання професійних обов’язків. Його затримали, і суд мав обрати запобіжний захід. Але вчитель потрапив у лікарню.

«Вчора ввечері. Річ у тім, що в цього вчителя було 3 інфаркти, операція на серці. Тому абсолютно не дивує, що він потрапив у лікарню», – каже Василь Космірак, директор ліцею.

Розпочали службове розслідування і в профільному обласному департаменті, за результатами якого буде надано правову оцінку і діям директора. А ще в поліції створили робочі групи, які перевірять, в яких ще навчальних закладах області є така зброя, та хто і як нею користується. А от в Пасічнянській громаді через трагедію оголосили триденну жалобу.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.