На Івано-Франківщині приблизно 60 тисяч людей хворіють на цукровий діабет, з них сім тисяч — інсулінозалежні (фото)

Новини, Суспільство

Біля Івано-Франківського національного медичного університету охочим вимірювали тиск, перевіряли рівень цукру у крові й надавали лікарські консультації. Обстеження проводили безоплатно.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на сайт університету.

Діагностували людей студенти коледжу, медуніверситету, за необхідності надавав консультацію й ендокринолог.

Охочих було чимало. Підходили люди різного віку. Також студенти спілкувалися з перехожими та роздавали роз’яснювальні листівки про профілактику цукрового діабету та важливість виміру глюкози людям з факторами ризику на діабет.

Весь процес визначення рівня глюкози в крові відбувається впродовж хвилини. Максимальний показник – 6 ммоль/л. Однак треба враховувати, коли людина їла. Тому вимірювати рівень цукру слід за дві години після їди. Якщо показник понад 6,5 ммоль/л – слід звернутися до ендокринолога.

«У зв’язку з великою поширеністю і збільшенням росту кількості хворих, цукровий діабет сьогодні уже відносять до соціальних недуг, він входить у тріаду хвороб разом з онкологічними і серцево-судинними, котрі є основними причинами інвалідності й смертності.

Тому не випадково до цієї проблеми приділяється велика увага дослідників і практичних лікарів. Сьогодні чимало людей мали можливість перевірити рівень глюкози у крові.

Такі заходи дуже корисні, оскільки так ми маємо можливість привернути увагу людей до стану свого здоров’я, до цієї проблеми», – наголосив виконувач обов’язків ректора ІФНМУ Микола Островський.

Як зазначила завідувачка кафедри ендокринології, професорка Надія Скрипник, рівень цукру важливо перевіряти усім, а не лише хворим на діабет. Таким чином можна спрацювати на випередження. На Івано-Франківщині приблизно 60 тисяч людей хворіють на цю недугу, з них сім тисяч — інсулінозалежні.

«Цю акцію проводимо, щоб поінформувати населення Івано-Франківська та привернути увагу до цієї проблеми.  Людям дуже важливо знати про симптоми цукрового діабету, щоб виявити хворобу на ранніх стадіях.

Тому що в світі це переважно цукровий діабет другого типу майже 85%, а це – 462 млн, у нас в Україні біля 3 млн хворих на цукровий діабет, але дуже багато ще не виявлено, бо люди не звертаються, не обстежуються.

Кожен 11-й житель планети хворіє цим недугом, тож доводиться говорити навіть не про епідемію, а пандемією діабету.

Діабет – це не хвороба, а спосіб життя. Свідомість – ось що головне при профілактиці і при лікуванні будь-яких хвороб.

Досягнення медицини, засновані на постійному вивченні цього захворювання, дозволять хворим на цукровий діабет вести нормальне життя, повноцінно працювати і займатися спортом», – розповіла  професор Надія Скрипник.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.