В Івано-Франківській області найдорожча земля: де найбільше проводили торгів в Україні

Новини, Суспільство

Від початку 2023 року організатори земельних торгів в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі заробили вже понад мільярд гривень.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на пресслужбу відомства.

Ці кошти надійшли до бюджетів різних рівнів за підсумками майже 4,7 тисячі успішних онлайн-аукціонів. В середньому ціна на землю за результатами торгів, проведених за цей час, зростала майже вдвічі.

Так, майже 790 мільйонів гривень організатори онлайн-аукціонів отримали з продажу комунальної й державної землі не сільськогосподарського призначення та приватних сільгоспземель. Ще понад 290 мільйонів гривень на рік становлять доходи з оренди земель.

Продаж державних та комунальних земель сільськогосподарського призначення відповідно до Земельного кодексу залишається забороненим.

“З початку цього року земельні торги оголосили 1,2 тисячі організаторів, з них майже 680 — органи місцевого самоврядування.

За право придбати або взяти в оренду землю на онлайн-аукціонах за цей час позмагалося вже понад сім тисяч учасників.

У середньому за ділянки на торгах конкурують майже три учасники”, — йдеться у повідомленні.


Де найбільше проводили торгів в Україні


Найбільше земельних торгів від початку цього року відбулося в Одеській області — майже 500.

До п’ятірки лідерів-регіонів за кількістю аукціонів також входить Черкащина — 418 завершених торгів, Полтавщина — 348, Львівщина — 320, Кіровоградщина — 270.


Найдорожча та найдешевша ціна за гектар в Україні


Як йдеться в аналітичному огляді «Земельний ринок України», який підготував KSE Агроцентр за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), найвищі ціни на земельні ділянки сільгосппризначення в Івано-Франківській, Львівській, Луцький та Тернопільській областях, а також на Київщині та Полтавщині.

Так, на Івано-Франківщині середня ціна за га складає 71 976 гривень.

Найнижчі ціни — на територіях, охоплених бойовими діями, а також у прифронтових областях. Так, наприклад, середня ціна за га в Запорізькій області становить 25 735 гривень.


Зазначимо, станом на 14 листопада майже вісім сотень торгів у системі перебувають на етапі укладання угод, що може принести організаторам ще понад 213 млн гривень.

Кожен охочий може позмагатися за майже 2,3 тисячі ділянок, що нині виставлені в системі для оренди або купівлі. Для цього необхідно авторизуватися на одному з акредитованих майданчиків.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.