Ексгенсек НАТО пропонує прийняти Україну в Альянс без гарантій для окупованих територій (відео)

Війна, Новини

Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен пропонує прийняти Україну до Альянсу, але щоб стаття 5 Вашингтонського договору не поширювалась на окуповані Росією території.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на заяву Расмуссена, The Guardian.

Расмуссен, який був генеральним секретарем НАТО у 2009-2014 роках, наполягає на тому, що план часткового членства України не символізуватиме заморожування конфлікту, а натомість означатиме рішучість попередити Росію, що вона не може перешкодити вступу України до Альянсу.

@gudzinskiy_life #илон_маск #маск #генсек_нато #нато #расмуссен #єс🇪🇺 #украина #україна #контрнаступзсу🇺🇦 #перемога🇺🇦 #всу🇺🇦 #зсу🇺🇦 #гур💙💛 #зеленский #зеленський🇺🇦 ♬ Dark, tense, movie, orchestra, 10 minutes(998819) – 8.864

Расмуссен заявив, що питання членства України в НАТО не можна знову відкладати на наступний рік.

“Настав час зробити наступний крок і запросити Україну до вступу в НАТО. Нам потрібна нова архітектура європейської безпеки, в якій Україна буде в самому серці НАТО”, – сказав він.

Прихильників членства України в НАТО стримує те, що поширення статті  5 договору Альянсу про колективну самооборону на всю українську території зобов’яже країни-члени НАТО стати на активний захист країни, що перебуває у війні.

Расмуссен стверджує, що виключення з-під дії договору територій, які утримує Росія, зменшить загрозу конфлікту між РФ і НАТО.

Расмуссен заперечив, що цей крок заморозить конфлікт, віддавши українську територію Росії. Він сказав: “Абсолютна надійність гарантій за статтею 5 утримала б Росію від посилення нападів на українську територію в межах НАТО і таким чином звільнила б українські сили для відправки на фронт”.

“Щоб зробити статтю 5 переконливою, необхідно дати Росії чіткий сигнал про те, що будь-яке порушення території НАТО буде зустрінуте відповіддю”, – зазначив Расмуссен.

Він сказав, що в певному сенсі ця пропозиція схожа на запровадження безпольотної зони для Росії, щоб вона не могла б літати над українською територією або посилати ракети в українські міста.

Расмуссен зазначив, що в історії існує не зовсім точний прецедент: коли Західна Німеччина приєдналася до Альянсу в 1955 році, стаття 5 поширювалася тільки на її територію, але не на територію Східної Німеччини.

Він назвав три основні причини, чому Україні слід запропонувати членство. По-перше, Україна в НАТО виступала б як оплот проти все ще агресивної Росії.

По-друге, сказав він, слід усвідомити, що сірі зони – це зони небезпеки, а нейтралітету в старому розумінні більше не існує.

Насамкінець, стверджує він, що українська армія зараз є найбільш загартованою в боях армією в Європі і може стати надбанням і прикладом для інших європейських держав.

На думку ексгенсека НАТО, якщо Україні сказати, що її не можна запросити до членства в Альянсі, поки триває повномасштабна війна з боку Росії, Путіну дадуть “виправдання для нескінченного продовження війни“.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.