В Україні вперше одночасно пересадили легені та серце одній людині (фото)

Здоров'я, Новини, Суспільство

У Львові провели першу в Україні пересадку комплексу легені-серце. Таких операцій у світі проводиться лише 20-25 на рік.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на УП ЖИТТЯ.

Органи отримала 38-річна Ніна з Київщини. Вона мала ваду серця від народження. На трансплантацію жінка чекала протягом 15 років, 9 місяців з яких – в Індії.

“З кожним роком мені стає все важче і важче жити, я ледь підіймаюсь на третій поверх. Я просто хочу спробувати, як то жити нормально, що це таке повноцінне життя. Це для мене шанс, за який я хапаюся, щоб просто… дихати”, – розповіла жінка перед операцією.

Фото: Перше медичне об’єднання Львова/Facebook

Трансплантація тривала 10 годин. Серце і легені запрацювали на операційному столі.

“Людина отримала шанс на життя, ми радіємо, але дуже тихо, адже хірургічний етап – це лише частинка шляху”, – каже гендиректор Першого медичного об’єднання Олег Самчук.

Наразі Ніна перебуває у реанімації. Її стан стабільний.

Посмертним донором став 18-річний хлопець, який потрапив ДТП. Його травми виявилися несумісними із життям.

Крім серця і легень лікарі трансплантували також печінку та обидві нирки, одну з яких отримала дитина.

38-річна Ніна, якій пересадили комплекс легені-серце. Фото: Перше медичне об’єднання Львова/Facebook

“Ми готувалися до цієї операції понад три роки. Спершу почали трансплантувати серця, потім легені. І ось нарешті – органокомплекс серце-легені.

Було надзвичайно складно дійти до цього етапу, але ми це зробили, це зробила українська медицина! Тепер і у нас виконується операція, яку роблять мало де у світі” – зауважив Роман Домашич, керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця лікарні Святого Пантелеймона.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.