Потреба в крові — державна таємниця: донорство на Прикарпатті під час війни

Війна, Здоров'я, Новини

Кров, яку потребують наші захисники, рятує життя. Потреба в донорстві є завжди.

Про це розповіла лікарка-методистка Прикарпатського обласного центру служби Івано-Франківської обласної ради Любов Грицишин у програмі «Про головне в деталях», інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  Фіртку.

“Кров — це тканина. Це є той самий трансплантат. Він має певні терміни зберігання. Тому потребує постійно поповнення.

Ми виконуємо не лише мобілізаційне завдання, коли даємо кров на схід для наших захисників, вона потрібна нам також у лікарнях”, — пояснила Любов Грицишин.

Зі слів лікарки, донорство крові є налагодженим процесом.

“Ми дуже цінуємо час наших донорів. Ми їх запрошуємо до попереднього запису. Виїжджаємо у трудові колективи. Виїжджаємо у центр міста на нашому мобільному пункті збору крові.

Ми звʼязуємося з колективами, готуємо списки. Щоб час донорів був збережений і вони йшли із задоволенням до нас. Потреба крові завжди була і буде. Бо це такий лік, який ще ніхто штучно не винайшов”, — прокоментувала Любов Грицишин.

Як зазначає громадська діячка, координатора платформи «Donor.ua» в Івано-Франківській області Людмила Лінник, від початку повномасштабного вторгнення в різних регіонах України потреба в донорстві крові зросла на 40-60 %.

“Неможливо запастися кровʼю наперед — вона має короткий термін призначення. Центри крові планують свої запаси, скільки можуть заготувати та видати. В тому числі враховуючи мобілізаційне завдання.

Більшість центрів крові по Україні його виконують. Звичайно, це державна таємниця з метою безпеки.

Але це додаткове навантаження, яке лягло на центр крові, особливо в тилових регіонах. Тому, що у прифронтовій зоні зараз немає можливості заготовляти кров безпечно, багато центрів крові закрилося, багато центрів крові втрачено.

Про деякі центри немає інформації взагалі”, — розповіла Людмила Лінник.

Найбільший виклик — це передача крові на передову. Здійснюється доставлення 4-5 раз на місяць.

Зі слів фахівчині, зараз можна використовувати кров на етапі евакуації, тобто бойовим медикам зараз офіційно, юридично дозволено робити переливання крові. Ці люди проходять спеціальне навчання.

«Більше потрібно резус мінус. У 40% населення — перша плюс, перша мінус є у 30%.

Якщо друга плюс є у 36-38% населення, то другої мінус є тільки 20%. А третя, четверта групи — це взагалі одиниці, 3-6%.

Тому заготовити ту потребу крові, яку нам дають, інколи є не просто. У таких випадках даємо оголошення», — пояснила Любов Грицишин.

Є розпорядження голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук від липня минулого року, яка зобовʼязала всіх керівників влади, керівників територіальних громад долучитися до цього, стати координаторами.

“Наші бригади виїжджають у заклади, установи при умові що є 40-60 донорів. Відстані є різними: і зовсім близько, і далеко — це, наприклад, Верховинський, Снятинський райони, Буковель, Яремче.

Тому ми їдемо, знаючи, що донори будуть. Просимо долучати донорів саме тієї групи, з таким резусом, на які маємо запити. З цим завданням справляємося. Нас відзначають, зауважують, що наша область безвідмовна”, — коментує Любов Грицишин.

Відповідно до українського законодавства, донор може здати кров у будь-якому центрі крові незалежно від місця проживання чи реєстрації. Єдине: для того, щоб стати донором крові треба пройти відповідне медичне обстеження та переконатись, що у вас немає протипоказань.

Донорами крові можуть бути здорові люди віком від 18 років до 60 років, вага яких більше ніж 50 кг. Такі вимоги зумовлені тим, що забір крові має бути безпечним для здоров’я донора.

Серед обов’язкових вимог – відсутність інфекційних, паразитарних, психічних та соматичних захворювань. Окрім того, на донацію — процедуру здачі крові – обов’язково потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу: паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

За рекомендаціями МОЗ, чоловіки можуть здавати цільну кров не більше п’яти разів на рік, жінки – не більше чотирьох разів на рік. Окрім цього, жінки через фізіологічні особливості певний період пропускають донації.

Станом на сьогодні чіткого регламенту досі немає, тому все залежить від самопочуття та стану здоров’я донора на момент здачі крові.

Потреба у здачі компонентів крові є постійною. Передбачити, які групи крові, які її компоненти та в якій кількості будуть необхідні неможливо. Кожного дня трапляються різні ситуації, тому поповнювати запаси потрібно щоденно.

Приємним бонусом для донорів є те, що вони отримують безкоштовно не тільки попереднє обстеження до донації, а й обстеження на такі інфекції, як гепатит С, ВІЛ/СНІД, сифіліс. Окрім цього, донори, які не знають свою групу крові та резус-фактор, можуть дізнатись їх безпосередньо до процедури здачі крові.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.