Ми не проти кластера, але є умови, – у Франківську медики обурені об‘єднанням чотирьох медзакладів (фото)

Новини, Суспільство

Франківські медики висловились проти об‘єднання чотирьох медзакладів в один кластер.
У понеділок вранці, 31 липня, Івано-Франківська міськрада продовжила своє засідання, яке на емоційній ноті було перерване в п‘ятницю.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Поки депутати збираються в сесійній залі, на вулиці зібрались десятки медиків. Всі вони працівники Міського клінічного перинатального центру. Люди прийшли відстоювати свої права. Говорити на камеру відмовляються.

«Ви хочете, щоб нас усіх завтра звільнили?», – каже один з лікарів.

Згодом погоджуються поспілкуватись з журналісткою Версій. Своє зібрання медики називають не мітингом, а тихим перфоменсом. Через це більшість прийшли в медичних масках.

Вони виступають проти того, щоб їх об’єднували в один заклад разом з стоматологічною поліклінікою.

У залі тим часом Світлана Вінтонюк, очільниця профспілкового комітету працівників Міського клінічного перинатального центру, намагається переконати депутатів не голосувати за скандальне рішення про об‘єднання один медзаклад Міської клінічної лікарні №1 , Міського клінічного перинатального центру, Міської дитячої лікарні та і стоматологічної поліклініки.

«Ми не проти об‘єднання, ми за кластер. Але є певні умови», – відмічає Світлана Вінтонюк.

Що цьому передувало?

У п’ятницю, 28 липня, зібралась позачергова 37 сесія Івано-Франківська міська рада. На розгляд депутатів винесли питання «Про реорганізацію закладів охорони здоров’я шляхом приєднання». Йдеться про те, щоб об’єднати в один медзаклад Міську клінічну лікарню №1 (на вулиці Матейки), Міський клінічний перинатальний центр (пологовий), Міську дитячу лікарню та і стоматологічну поліклініку. За задумом три останні медзаклади припинять своє юридичне існування і стануть частиною КНП «Міська клінічна лікарня № 1 Івано-Франківської міської ради». Так новий медзаклад зможе отримувати більше державне фінансування від Національної служби здоров’я України, бо наразі лікарня на Матейки надає тільки 11 видів меддопомоги з необхідних мінімальних базових 20. Таким чином заклад не може претендувати на статус госпітального кластера.

«Робоча група вирішила, що приєднання міських пологового, дитячої лікарні і міської стоматполіклініки до лікарні №1 дозволить забезпечити якісну та своєчасну медичну допомогу мешканцям і ВПО громади”, – виступила з трибуни Алла Вацеба, начальниця управління охорони здоров’я.

Вона пояснила, що така ініціатива ніяк не вплине на роботу медиків, в деяких просто зміниться запис у трудовій книжці.

Проте так не вважають у міському пологовому. Світлана Вінтонюк, очільниця профспілкового комітету працівників Міського клінічного перинатального центру, розповіла, що працівники провели збори та категорично не схвалюють ідею з об’єднанням. Медиків обурило, що їх не те що не залучали до обговорення такої реформи, а взагалі не повідомили про плани з об’єднанням. Також працівники пологового не бачать жодної логіки в об’єднанні зі стоматологією, яка по факту відноситься до первинної ланки надання медичної допомоги, а не до вторинної (стаціонарної).

Активне обговорення врешті переросло ледь не в скандал. Пристрасті настільки загострились, що засідання сесії закрили достроково та перенесли на ранок понеділка.

Одразу після сесії стало відомо, що очільниця Міського клінічного перинатального центру Марія Бойко написала заяву на звільнення.

Як стало відомо ЗМІ, заяву на звільнення Марія Бойко написала ще у п’ятницю, 28 липня, після спроби розгляду міською радою питання про реорганізацію закладів охорони здоров’я шляхом об’єднання. При цьому, у заяві вказано, що вона написана за наполяганням заступника міського голови з гуманітарних питань Олександра Левицького.

Нагадаємо, 24 липня Міністерство охорони здоров’я України погодило перелік закладів охорони здоров’я, які сформували спроможну мережу у 18 госпітальних округах.

Загалом, до спроможної мережі вже увійшли 542 медзаклади спеціалізованої медичної допомоги (без урахування Волинської області та міста Києва). З них — 118 надкластерних лікарень, 149 кластерних лікарень, 275 загальних лікарень.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.