Децентралізація: чи залишиться Івано-Франківська область на карті України після зміни Конституції (фото)

Новини, Політика

Реформу децентралізації вважають найефективнішою в Україні. Вона стартувала в 2014 році прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, законів України «Про співробітництво територіальних громад» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

По своїй суті, децентралізація – це передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування

Громади: було 11 250, стало 1470

Перші громади в Україні добровільно об’єдналися в 2015 році. Через 5 років громади були сформовані – 12 червня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв 24 розпорядження щодо визначення адміністративних центрів та затвердження територій громад областей. В результаті в країні було створено 1470 спроможних територіальних громад.

Інфографіка КМУ

Райони: було 490, стало 136

Далі відбулось реформування адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня – районів. 17 липня 2020 року у рамках децентралізації Верховна Рада України скоротила кількість районів із 490 до 136.

Інфографіка КМУ

Що з областями?

У багатьох логічно виникла думка, що наступним на черзі є укрупнення областей. Про це періодично заводять мову ось вже майже 8 років – як на найвищому рівні, та і в деяких політичних середовищах є прихильники укрупнення областей. Зважаючи, що Україна – найбільша країна в Європі за площею, то об’єднання кількох областей призведе до створення надвеликих адміністративних одиниць, які будуть відповідати розмірам середніх європейських країн.

То чи справді в Україні з’являться нові регіони з об’єднаних областей?

Про це та майбутнє реформи децентралізації говорили в «Школі ефективних медіа», яку організував Український кризовий медіа-центр у рамках Програми USAID DOBRE з одним із авторів та ідейним натхненником децентралізації в Україні В’ячеславом Негодою.

В’ячеслав Негода на “Школі ефективних медіа” в УКМЦ

Конгрес місцевих та регіональних влад та реформа децентралізації

Протягом дев’яти років В’ячеслав Негода реалізовував завдання реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади на посаді заступника Міністра, а зараз очолює Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, метою якого є організація діяльності з питань, що стосуються продовження реформ у сферах розбудови ефективної системи місцевих органів влади, упорядкування і розмежування повноважень місцевого самоврядування і органів виконавчої влади на засадах децентралізації.

«Конгрес – це не орган влади, але вся влада – у ньому. Це великий майданчик, на якому є можливість створити умови для комунікацій між місцевими та центральними органами влади для вирішення актуальних проблем. Він, що важливо, дає змогу виробити більшу взаємну довіру між органами влади і стимулює їх бути чесними та відкритими, – відмічає В’ячеслав Негода.

Зміни до Конституції

За словами Негоди, в Україні реформа з децентралізації має бути продовжена і завершена. Про це говорять очільники влади, це розуміють і підтримують наші закордонні партнери. Також результати реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади повинні бути закріплені в Конституції України, зокрема:

– визначити нову систему адміністративно-територіального устрою України;

– гарантувати матеріальну та фінансову основу місцевого самоврядування;

– визначитися із системою влади на регіональному на субрегіональному рівнях;

– запровадити інститут префектів та переформатувати місцеві державні адміністрації в органи префектурного типу;

– закріпити адміністративний нагляд за законністю рішень.

Інфографіка програми DOBRE

В’ячеслав Негода зазначив, що законопроект про зміни до Конституції може бути внесений не раніше як після припинення військового стану, а далі потрібно привести чинне законодавство у відповідність до оновленого Основного закону України.

«Щоби закріпити реформу місцевого самоврядування та децентралізації влади в Конституції України, потрібно розробити пакет основних законопроектів, а саме: проєкт внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, проєкт закону про місцеве самоврядування (нова редакція) та проєкт закону про префектів», – додав керівник Офісу Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України

Чи об’єднають Івано-Франківську область із сусідами?

Про об’єднання областей взагалі не йдеться – в цьому питання В’ячеслав Негода був категоричним.

“Ніяких змін щодо об’єднання на рівні областей не буде. Цю тему витягають зі скрині періодично на рівні політичного бомонду. Яку мету переслідують, — питання не до мене. Але це розмови і не більше”, – запевнив керівник Офісу Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.