Без зайвої політики: погодження щодо відновлення готелю “Дністер” отримували в Києві

Новини, Суспільство

Щойно зняли огорожу навколо будівлі на розі Січових Стрільців та Шевченка, у мережі «розв’язалася» суперечка щодо розскління колонади.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Раніше керівники готелю наголошували, що готові йти на компроміс, якщо цього вимагатиме громада міста, а не окремі зацікавлені активісти. Усі роботи, зроблені згідно проєктної документації, є погодженими та законними.

Втім, питання щодо розіскління мають адресувати не місту.

Чи були у міської влади повноваження впливати на ситуацію прокоментував очільник Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

“Це об’єкт СС3, тобто дозвільна документація дається в Києві, Київським ДАБІ, погодження дає обласна державна адміністрація (ОВА).

Я не розумію, чому сьогодні громадськість апелює саме до міста, якщо дозвільні документи дають зовсім інші люди – ОДА та Держархбудконтроль Києва.

Щодо розскління колонади – неодноразово я звертався до пана Бойка, але це його воля виконати те, про що він домовлявся з громадськими активістами.

Тому я ще раз звертаюсь до пана Бойка, по можливості розісклити даний прохід, щоб мешканці могли ним користуватися. І громадськості – все-таки активніше відстоювати права, а не займатись політикою”, – зазначив Марцінків.

Готель “Дністер” – історична будівля та пам’ятка архітектури на розі Січових Стрільців та Шевченка. За часів Радянської влади колишній респектабельний готель перетворився на низькосортний заклад з туалетами в коридорах. Весь номерний фонд був перекраяний на вузькі комірки, ліквідовані туалети. Одна душова кабіна та одна вбиральня обслуговували цілий поверх. Питання комфорту не брали до уваги взагалі.

Понад 40 років не проводили жодної реконструкції будівлі. Дерев’яні перекриття перегнили, стали аварійними та небезпечними для перебування гостей, тепло та каналізаційні комунікації проржавіли вщент, усі стоки та нечистоти концентрувалися в підвалах готелю, розносили важкі запахи, тому заклад був зачинений, як аварійна споруда.

У 2017 році готельєр Мирослав Бойко взявся відновлювати пам’ятку.

“У процесі обстежень технічного стану будівлі нами, як новими власниками, було встановлено, що несучі дерев’яні перекриття споруди знаходяться в аварійно-небезпечному стані, втратили здатність утримувати конструкцію в цілому, що загрожувало повному руйнуванню готелю та прилеглих будинків”, – наголошували раніше власники.

Раніше Бойко презентував проєкт, згідно з яким проводили всі роботи у готелі, та наголосив, що жодним чином не приховує його від громади.

Мирослав Бойко зазначав, що оновлений готель в центрі міста стане важливим туристичним об’єктом, що поєднає в собі сучасні технології та культурну спадщину Івано-Франківська, а жителі та туристи будуть пишатися цим.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.